RTL: ‘Voetbal Inside kan niet van alles een grap maken’

Als reactie op de geslachtsverandering van een Vlaamse journaliste, verscheen René van der Gijp als grap aan tafel met een jurk en blonde pruik.

René van der Gijp draagt een blonde pruik tijdens de uitzending van Voetbal Inside.
René van der Gijp draagt een blonde pruik tijdens de uitzending van Voetbal Inside. Beeld RTL

RTL gaat de presentatoren van Voetbal Inside aanspreken op de uitzending waarin zij de Vlaamse transgenderjournalist Bo Van Spilbeeck nadoen. Aan tafel bij Voetbal Inside verklaarde presentator René van der Gijp vrijdag voortaan Renate te heten, compleet met jurk en blonde pruik, waarna de mannen grappend commentaar leverden op Van Spilbeecks beslissing van geslacht te veranderen.

Volgens een woordvoerder van RTL zullen de mannen aangesproken worden op hun gedrag. In een reactie zegt zij:

“De mannen van Voetbal Inside krijgen van RTL de ruimte om hun kijk op voetbal en de samenleving te geven. Dat betekent echter niet dat je van alles een grap moet maken. We zullen de uitzending van afgelopen vrijdag meenemen in het eerstvolgende bespreking met de mannen.”

“Hopelijk komt er een tijd dat niemand er meer bij stilstaat dat ik man ben geweest”, zei Bo Van Spilbeeck in een interview met NRC.

‘Iedere gek heeft zijn gebrek’

De VTM-journalist Bo Van Spilbeeck, eerder bekend als Boudewijn Van Spilbeeck, maakte vorige week bekend voortaan als vrouw door het leven te gaan. In de uitzending van Voetbal Inside zei presentator Johan Derksen vrijdag dat “we niet moeten doen alsof dit normaal is”. Wilfred Genee waagde nog te vragen of Derksen het niet een knappe beslissing van de journalist vindt, waarop de sportjournalist reageerde: “ik vind het niet knap, ik vind het een beetje vreemd. Maar iedere gek heeft zijn gebrek”.

Het optreden van de presentatoren kwam op veel kritiek te staan. Op sociale media regende het negatieve reacties en ook bekende Nederlanders lieten van zich horen. Paul de Leeuw noemde de persiflage van Van der Gijp “dom en stom”, Jon van Eerd vroeg zich af wanneer het afgelopen is met Voetbal Inside en Van der Gijp. Ook voetballer Memphis Depay uitte kritiek:

Het is niet de eerste keer dat Voetbal Inside in opspraak raakt. In 2016 sprak Sylvana Simons haar steun uit voor een boycot van het programma, nadat Derksen haar vergeleek met een aap. Een jaar later lachten de presentatoren openlijk om de mogelijke verkrachting van tv-maker Jelle Brandt Corstius. Ook zijn de mannen al meerdere keren aangesproken op het maken van homofobe grappen.