Noord-Korea verdient 160 miljoen ondanks sancties

China, Zuid-Korea, Rusland, Vietnam en Maleisië zouden vorig jaar steenkool uit Noord-Korea hebben geïmporteerd.

Een tanker die onder de vlag van de Dominicaanse Republiek vaart wordt ervan verdacht hier olie over te hevelen op een Noord-Koreaanse tanker in de Zuid-Chinese Zee.
Een tanker die onder de vlag van de Dominicaanse Republiek vaart wordt ervan verdacht hier olie over te hevelen op een Noord-Koreaanse tanker in de Zuid-Chinese Zee. Foto Ministerie Buitenlandse Zaken Japan/AP

Noord-Korea heeft vorig jaar bijna 160 miljoen euro verdiend aan de export van verboden goederen. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties dat aan de Veiligheidsraad is overhandigd, zo bericht Reuters dat het rapport vrijdag heeft ingezien.

Uit het rapport blijkt dat onder andere China, Zuid-Korea, Rusland, Vietnam en Maleisië de internationale sancties tegen het land ontduiken en vorig jaar steenkool uit Noord-Korea importeerden. Daarnaast zou het regime in Pyongyang tussen 2012 en 2017 wapens hebben geleverd aan Syrië en Birma.

De internationale gemeenschap heeft Noord-Korea sinds 2006 zware restricties opgelegd vanwege de kernproeven en rakettesten die het land verricht. Die sancties houden onder meer een verbod in op de export van steenkool, ijzer, lood, textiel en vis, en een beperkte import van ruwe olie en verwerkte olieproducten.

In augustus werd al geopperd dat het grote bereik van Noord-Korea’s nieuwe raketten te danken lijkt aan hulp uit het buitenland: Raketmotoren van Noord-Korea zijn mogelijk Oekraïens

Valse papieren

Maar volgens het 213-pagina’s tellende rapport zijn haast alle producten die op de sanctielijst staan in 2017 wel eens geëxporteerd. Meestal worden goederen aangeleverd met frauduleuze papieren, waarop het uitvoerland is vervalst. Inspecteurs onderschepten ook twee scheepsladingen met Syrië als bestemming die zuur-bestendige materialen vervoerden waarmee een ‘hele chemische fabriek’ kan worden gebouwd.

De knooppunten voor het vervoer van deze verboden vrachten bevinden zich meestal in China en Taiwan, zo meldt het rapport. Soms worden ladingen op zee overgeheveld. Afgezien van Birma heeft geen van de genoemde landen gereageerd op het rapport. De VN-ambassadeur voor de VN van Myanmar heeft ontkend dat het met Noord-Korea in wapens handelt.

Er zou daarnaast ook onderzoek worden gedaan naar een aantal olieconcerns, die de sancties ontduiken en toch aardolieproducten aan Noord-Korea zouden leveren.