Galerie Sehnsucht mikt op fotografie

Een galerie openen is in het begin vooral een kwestie van investeren, vertelt oprichter Mariska Pool (53): „Het kost nu eenmaal tijd om naam te maken.” Samen met haar levenspartner Mark van Hattem (50) opende ze drie maanden geleden galerie Sehnsucht in de Hofbogen. De galerie richt zich uitsluitend op fotografie.

Een tentoonstelling bij Sehnsucht wordt samengesteld volgens een participatiemodel. Dat werkt zo. Het duo roept wereldwijd fotografen op zich aan te melden voor een expositie. Professionele fotografen en autodidacten kunnen werk insturen dat past bij het desbetreffende thema, zoals The Time Machine.

Eén beeld inzenden kost 15 euro, vier tot zes beelden 25 euro. De jury bestaat uit de galeriehouders en een gastconservator. Eerder waren dat de Rotterdamse fotograaf Otto Snoek en zijn Franse collega Philippe Moroux. Samen selecteren ze de winnende beelden. De kosten voor de prints zijn voor de fotograaf. In totaal hangt er werk van zo’n twintig fotografen.

De tentoongestelde werken kosten tussen de 100 en 3.000 euro. „De prijs is gemiddeld zo’n 1.100 euro. We willen kunst betaalbaar houden”, zegt Pool. De opbrengst voor de ondernemers is 35 procent van de verkoopprijs.

Pool is opgeleid tot kunsthistoricus en werkte als textielrestaurator bij het voormalig Legermuseum in Delft. Partner Van Hattem was eerder museumdirecteur „van diverse lokale musea”, het Museum Vlaardingen bijvoorbeeld. Daarnaast werkte hij als freelancefotograaf.

Ondernemen in Rotterdam was een logische optie voor de twee uit Brielle. Het culturele klimaat in de stad zien ze als een pré. Ze hopen zich te onderscheiden door in een fotografie-niche te opereren.

De drie bogen van Sehnsucht passen bij hun aanbod: fotografieworkshops in de verduisterde achterste boog; koffie, thee en taart in het middenstuk, naast de open haard. De tentoonstelling is te zien in de laatste boog met grote ramen. De kosten voor de verbouwing betaalden ze zelf.

Sehnsucht (Pool: „Het mooiste Duitse woord ooit.”) betekent verlangen. Pool: „De naam van de galerie staat voor ons gelijk aan het verlangen naar kunst.”

    • Samira Himmit