De kast van Patta’s Edson Sabajo

Foto Daan Brand

Wat u hier ziet, is maar een deel van de kamer waar Edson Sabajo (45) zijn schoenen en kleding bewaart. En in die kamer ligt maar een deel van alles wat hij heeft. Sabajo heeft bijvoorbeeld niet één jasje met camouflageprint, maar een hele rij. Vooral heeft hij heel veel sneakers, of zoals hij zelf zegt: gympen, of gymschoenen. Bijna tweeduizend paar heeft hij sinds eind jaren tachtig verzameld, schat hij. Iets minder dan de helft zit in de opslag.

Sabajo is dj en een van de twee oprichters en eigenaren van Patta, een sneaker- en streetwearwinkel met vestigingen in Amsterdam en Londen, een webwinkel en een eigen kledingmerk. De meeste schoenen die hij heeft, heeft hij gekregen van de merken die hij verkoopt; hij draagt de sample-maat, 43. Hij koopt ze ook nog steeds, laatst kwam hij van een dj-optreden in Dubai terug met „acht, negen paar” sneakers. Een favoriet merk heeft hij niet. „Alleen K-Swiss is nooit mijn merk geweest. Wij vonden dat vroeger een soort nep-Adidas.”