Weilandverbod

Seks met drie lammeren en een schaap: 15 maanden cel

Een 41-jarige man uit Den Burg heeft donderdag een onvoorwaardelijke celstraf van vijftien maanden gekregen voor seksueel misbruik van drie lammeren en een schaap. De rechter legde de man ook een ‘weilandverbod’ van drie jaar op. Experts noemen de straf opvallend zwaar.

Het misbruik vond in 2016 en 2017 plaats op Texel. Afgelopen zomer werd de man bij een alcohol- en drugscontrole niet alleen betrapt op gebruik van harddrugs, maar ook op het bezit van injectiespuiten met veterinair glijmiddel. Bij hem thuis vond de politie latex handschoenen, condooms en meer spuiten. Ook trof de politie een paar sokken aan met daarop DNA-sporen en een haar van een schaap.

Volgens de rechter heeft de man bij de dieren pijn en letsel veroorzaakt, en heeft hij zich „op geen enkele wijze” bekommerd om het welzijn van de dieren. De man heeft het misbruik altijd ontkend.

Het ‘weilandverbod’ betekent dat de man drie jaar lang tussen zonsondergang en zonsopgang niet in de buurt van vee mag komen. Hij is ook bestraft voor bij hem thuis gevonden wapens en munitie.

Iaira Boissevain, advocaat en docent dierenrecht aan de Universiteit Utrecht, noemt de strafmaat „aanzienlijk”, Hans Baaij van belangenorganisatie Dier&Recht is blij met de straf, die hij „extreem hoog” noemt. (NRC)

    • Maarten Dallinga