VS stellen wapenembargo in tegen Zuid-Soedan

De Amerikanen exporteerden al nauwelijks wapens naar het door een burgeroorlog verscheurde Zuid-Soedan. Washington mikt vooral op een VN-embargo.

De Zuid-Soedanese president Salva Kiir.
De Zuid-Soedanese president Salva Kiir. Foto EPA/STR

De Amerikaanse regering heeft vrijdag een wapenembargo ingesteld tegen Zuid-Soedan. Washington roept de Verenigde Naties en andere landen op hetzelfde te doen. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het besluit zette de woordvoerder van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken op Twitter:

In Zuid-Soedan woedt al jaren een burgeroorlog, waarbij al tienduizenden mensen om het leven zijn gekomen. De VS zeiden vrijdag “ontsteld” te zijn vanwege het aanhoudende geweld in ‘s werelds jongste natie.

Symbolisch

De sancties zijn grotendeels symbolisch, omdat de Amerikanen al nauwelijks wapens exporteerden naar Zuid-Soedan. Washington mikt vooral op een VN-embargo, wat de stroom van wapens naar Zuid-Soedan moet stoppen. Rusland en China zijn hier tot nu toe op tegen. Moskou zegt dat een dergelijk verbod de situatie alleen maar zal verergeren en Beijing vindt dat de VN-Veiligheidsraad meer “positieve en enthousiaste boodschappen” moet uitsturen.

De VS hebben afgelopen jaren meer dan 8,8 miljard euro geïnvesteerd in het door strijd verscheurde land. Vorige maand zei Nikki Haley, de Amerikaanse VN-ambassadeur, dat Washington haar vertrouwen in de Zuid-Soedanese president Salva Kiir heeft opgegeven. Haley noemde het staatshoofd een “ongeschikte partner” in het streven naar vrede.

Etnische strijd

In december 2013 brak een machtsstrijd uit tussen Kiir, een etnische Dinka, en zijn vicepresident Riek Machar, een etnische Nuer. Machar werd afgezet en nam de wapens op tegen zijn vroegere baas. Het conflict mondde al rap uit in een stammenstrijd tussen de Dinka en Nuer.

Ondanks herhaalde verzoeningspogingen houdt het geweld in het land aan. Bij het conflict hebben strijders zich schuldig gemaakt aan etnische zuivering, de gebruik van kindsoldaten en het inzetten van verkrachting als wapen. Wapenstilstanden werden binnen uren geschonden en beide zijden in het conflict zijn beschuldigd van het tegenhouden van noodhulpleveranties.

Lees ook: In Zuid-Soedan verkrachten leger en rebellen op grote schaal

Het aantal mensen dat Zuid-Soedan is ontvlucht kan voor het einde van dit jaar oplopen tot drie miljoen. Het wordt daarmee de ergste Afrikaanse vluchtelingencrisis sinds de genocide in Rwanda van 1994.