Vrees voor negentig doden op Middellandse Zee

Volgens drie migranten die het ongeluk overleefden, waren de meeste opvarenden Pakistaans.

Foto Santi Palacios/AP

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vreest voor de levens van zo’n negentig migranten, dat meldt Reuters. Hun boot zou omgeslagen zijn op de Middellandse Zee, voor de Libische kust. Drie opvarenden werden gered en tien lichamen zijn geborgen.

Olivia Headon, woordvoerder van het IOM, meldt dat het nog onduidelijk is hoeveel mensen er precies aan boord waren. De overlevenden vertelden tegenover hulpdiensten dat het merendeel van de opvarenden Pakistaans was. Zij probeerden met een boot de Europese kust te bereiken. Volgens de IOM zijn Pakistanen een steeds groter wordende groep onder bootmigranten.

Gammele bootjes

Hulporganisaties schatten dat tussen Noord-Afrika en Italië, waar de meeste vluchtelingen naartoe willen, al enkele duizenden mensen zijn verdronken. Zij vertrekken vaak op overvolle, gammele bootjes richting Europa.

De controles voor de kust van Libië, van waar veel migranten naar Italië vertrekken, zijn scherper geworden. Sinds het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije in 2016 van kracht werd zijn de aantallen migranten naar Griekenland fors teruggelopen.