Trump geeft omstreden memo FBI vrij

De Republikeinse senator John McCain vindt dat de Republikeinen met de publicatie “het werk voor Poetin doen”.

De omstreden memo.
De omstreden memo. Foto Eric Baradat/AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdagavond de langverwachte, vertrouwelijke memo over de FBI vrijgegeven. In het door Republikeinen opgestelde document worden hoge functionarissen van de veiligheidsdienst en het ministerie van Justitie bekritiseerd op hun rol in het FBI-onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en de mogelijke banden tussen het land en het campagneteam van Trump.

Volgens het document was inlichtingendienst FBI vooringenomen toen het begon aan het onderzoek naar de Russische invloed op de Amerikaanse verkiezingen. De memo stelt dat het zogenoemde Steele-dossier, gefinancierd door de Democratische partij en Hillary Clintons campagne, een “essentiële rol” speelde in de totstandkoming van het FBI-onderzoek.

Ook worden hoge functionarissen ervan beschuldigd hun “macht te hebben misbruikt” om toestemming te krijgen om Carter Page, de voormalig buitenlandadviseur van Trump, af te luisteren. Page reageerde vrijdagavond dat hij de memo zal gebruiken in zijn “lopende aanklacht tegen Justitie”.

‘Is dit de opmaat naar het ontslag van Rosenstein, om het Rusland-onderzoek te dwarsbomen?’ Lees hier de analyse van NRC-correspondent Guus Valk.

‘Schandelijke informatie’

Trump noemt de inhoud van de memo “schandelijk”. “Veel mensen moeten zich schamen”, zei de president vrijdagavond tegen de pers. Het Witte Huis verklaarde volgens persbureau AP dat de memo leidt tot “serieuze bezorgdheid” over de “integriteit van de beslissingen” van de FBI en Justitie.

Jeff Sessions, de Amerikaanse minister van Justitie, zei de memo te zullen doorsturen naar het interne onderzoeksbureau van Justitie. Hij voegde toe “veel vertrouwen” in de medewerkers van zijn ministerie te hebben, zo meldt persbureau Reuters.

De Republikeinse senator John McCain reageerde kritisch op de beslissing van Trump de memo te publiceren:

“Onze verkozen politici, inclusief de president, moeten stoppen naar dit onderzoek te kijken door een kromgetrokken, gepolitiseerde lens. Als we doorgaan met het ondermijnen van onze eigen wetten, doen we Poetin’s werk voor hem.”

James Comey, de voormalig directeur van de FBI die in mei 2017 plotseling werd ontslagen door Trump, reageerde via Twitter op de publicatie.

“Is dit alles? Deze oneerlijke en misleidende memo heeft de Inlichtingencommissie verwoest, het vertrouwen in inlichtingendiensten geschonden, de relatie met het FISA-Court beschadigd en op onvergeeflijke wijze geclassificeerde informatie geopenbaard. En waarvoor? Justitie en de FBI moeten hun werk blijven doen.”

Lees ook: ‘Geheim memo is nieuw Republikeins wapen tegen Ruslandonderzoek’

Tegenmemo niet gepubliceerd

Het ministerie van Justitie en de FBI hebben eerder deze week hun zorgen geuit over de publicatie van het document. Justitie noemde de beslissing van Trump “buitengewoon roekeloos”, de FBI verklaarde “grote zorgen te hebben” over de accuratesse van de memo. Tegen deze bezwaren in stemde de Republikeinse meerderheid van de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden maandag voor het vrijgeven van het document.

De memo zorgt al dagen voor spanning tussen de Democratische en de Republikeinse partij. Volgens Democraten proberen de Republikeinen het onderzoek naar Russische invloed te ondermijnen. Afgevaardigde Adam Schiff noemde het “ondenkbaar” dat een president geclassificeerde informatie publiceert om de FBI aan te vallen. De Democraten in het Congres schreven als reactie een tegenmemo, die tegelijk met deze memo gepubliceerd zou moeten worden. De Inlichtingencommissie weigerde dit document vrij te geven.

Democratische afgevaardigden stuurden na publicatie van de memo een brief aan president Trump om hem te waarschuwen dat hij de publicatie niet moet gebruiken als “voorwendsel” om speciale aanklager Rod Rosenstein of FBI-chef Robert Mueller te ontslaan. “Hun ontslag zou kunnen leiden tot de grootste constitutionele crisis sinds het Saturday Night Massacre”, schreven de Democraten, refererend aan het bevel van president Nixon om speciale aanklager Archibald Cox te ontslaan tijdens het Watergate-schandaal.

Lees hier de volledige memo.

Declassified memo FBI