Oudste zoon van Fidel Castro pleegt zelfmoord

De 68-jarige Fidel Castro Diaz-Balart, bekend als ‘Fidelito’, werd behandeld voor depressie. De wetenschapper was de zoon van Castro en zijn eerste vrouw.

Fidel Castro Diaz-Balart (midden), de oudste zoon van de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro, in 2009 in Havana.
Fidel Castro Diaz-Balart (midden), de oudste zoon van de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro, in 2009 in Havana. Foto AFP

De oudste zoon van de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro, Fidel Angel Castro Diaz-Balart, heeft donderdag een einde aan zijn leven gemaakt. Dat hebben staatsmedia gemeld. De 68-jarige Castro Diaz-Balart werd al maanden behandeld voor ,,diepe depressie”, meldt persbureau AP.

Volgens de website Cubadebate was Castro Diaz-Balart eerder opgenomen in een ziekenhuis wegens depressie.

Academie van Wetenschappen

Castro Diaz-Balart stond bekend als ‘Fidelito’, ofwel ‘kleine Fidel’, omdat hij op zijn vader leek. Hij was een kernfysicus die had gestudeerd in de voormalige Sovjet-Unie. Hij werkte als wetenschappelijk adviseur van de Cubaanse Raad van State en als vicevoorzitter van de Cubaanse Academie van Wetenschappen.

Castro Diaz-Balart was de zoon van Castro en zijn eerste echtgenote Mirta Diaz-Balart, een vrouw uit de Cubaanse aristocratie met wie hij trouwde voordat hij begon aan de revolutionaire strijd waarmee hij in 1959 aan de macht kwam. De oud-president, die de macht in 2008 overdroeg aan zijn broer Raúl, overleed in november 2016 op 90-jarige leeftijd.

Lees ook de necrologie: Fidel Castro, meedogenloos streng en icoon van de linkse revolutie