Oud-minister Willem Vermeend erkent plagiaat in cyberboek

Hij gaf voor NOS Radio 1 toe dat passages uit zijn boek De wereld van cybersecurity en cybercrime zonder bronvermelding waren overgenomen.

Foto Jerry Lampen / ANP

Willem Vermeend erkent dat er in zijn boek over cyberveiligheid, dat hij samen met Rian van Rijbroek geschreven heeft, stukken tekst zijn overgenomen zonder bronvermelding. Dat zei de voormalig PvdA-minister en staatssecretaris vrijdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Vermeend zei de “volle verantwoordelijkheid voor deze stommiteit” te nemen: “Ik had dat moeten controleren.” Zijn boek De wereld van cybersecurity en cybercrime is inmiddels uit de schappen gehaald. Onduidelijk is of Vermeend of Van Rijbroek de passages in het boek heeft gezet.

Aan het begin van het interview legde Vermeend de schuld bij uitgever Einstein Books. “Die controleert het boek met een speciaal softwareprogramma. Daarna wordt er nog een keer naar gekeken.”

Tien bronnen

Donderdag ontdekten NOS en Nieuwsuur dat delen van het boek vrijwel letterlijk zijn overgenomen uit tien verschillende bronnen. Vermeend liet in een reactie weten dat hij en co-auteur Van Rijbroek “samen verantwoordelijk zijn”.

In het boek zijn onder andere passages uit twee artikelen van NRC overgenomen, evenals een tekst op de site van ict-jurist Arnoud Engelfriet. Ook zijn delen van vijf Wikipedia-artikelen gekopieerd.

Kritiek op co-auteur

Rian van Rijbroek kwam maandag in opspraak na haar tv-optreden bij Nieuwsuur als “expert cyberveiligheid”. Na veel kritiek van experts op haar uitspraken over cyberaanvallen op banken, de Belastingdienst en DigiD, bood Nieuwsuur excuses aan:

“Eerder bleek al dat er in het studiogesprek onjuistheden zijn verteld. Daardoor is verwarring ontstaan. Dat is onze verantwoordelijkheid en dat verdient dus excuus.”

Lees ook het NRC-interview met cyberveiligheid-expert Mikko Hyppönen. Hij pleit voor een cyberveiligheidslabel voor elektronische apparatuur