Oostenrijk

Antisemitische teksten bij mannenclub nekken FPÖ-politicus

De Oostenrijkse FPÖ-politicus Udo Landbauer treedt terug als lid van het parlement in de deelstaat Neder-Oostenrijk. Dat maakte hij donderdag bekend, melden Oostenrijkse media. Landbauer raakte vorige week in opspraak nadat het magazine Falter onthulde dat hij bestuurder was van een ‘mannenclub’ die een bundel met antisemitische naziliederen verspreidde. Zaterdag riep president Alexander Van der Bellen de 31-jarige Landbauer op om de politiek te verlaten. Landbauer was toen nog kandidaat voor het deelstaatparlement. De FPÖ’er bekleedde zijn zetel sinds zondag, toen hij ondanks het schandaal verkozen werd in de deelstaatverkiezingen. Landbauer wist naar eigen zeggen niet dat er antisemitische teksten in de bundel stonden. Er zouden pagina’s ontbreken in zijn exemplaar. (NRC)