Onderzoek naar dode na incident met politie

Op beelden is te zien dat de man hardhandig in bedwang gehouden wordt. Het OM bevestigde vrijdagavond dat deze beelden tijdens het incident zijn gemaakt.

Foto Remko de Waal/ANP

De Rijksrecherche is een onderzoek gestart naar de dood van een 39-jarige man vrijdagochtend in Waddinxveen. De man kwam om het leven na een “incident” waarbij de politie betrokken was. Het Openbaar Ministerie (OM) wil geen uitspraak doen over de doodsoorzaak tot het onderzoek door de patholoog is afgerond.

Volgens het OM ontving de politie rond 06.00 uur een melding over een “verwarde man” die op de openbare weg liep. Nadat een ambulance werd gebeld, grepen de agenten in. Wat daar precies is gebeurd wordt momenteel nog onderzocht, zo meldt het parket.

Een passerende scootterrijder heeft beelden gemaakt van de arrestatie van de man. Omroep West heeft die beelden op de website gezet. Daarop is te zien dat drie of vier agenten een man op de grond gedrukt houden, vermoedelijk bij een aanhouding. Een van de agenten slaat hard op de arrestant in. Op dat moment is de man nog in leven.

De agenten schreeuwen “meewerken, verdomme!” terwijl de man “nee” en “motherfuckers” roept, zo is te zien op de beelden. Een omstander roept naar de politie dat zij de man moeten loslaten. De agenten knevelen de persoon die op de grond ligt, waarna de video ophoudt.

OM: beelden gemaakt bij incident

Het OM heeft vrijdagavond bevestigd dat de beelden bij het incident zijn gemaakt. “Het filmpje waarop 35 seconden van het incident zijn te zien, wordt meegewogen in het onderzoek”, zo meldt het parket op zijn website. Eerder op vrijdag wilde het OM niet bevestigen of de beelden tijdens het incident werden gemaakt.

Het slachtoffer is een 39-jarige man uit Den Haag. Zijn familie is geïnformeerd over zijn overlijden. Ook Omroep West zegt contact te hebben gehad met de nabestaanden, die de zender benaderden en die geen bezwaar maakten tegen publicatie van de schokkende beelden.

Het incident vond plaats op de Dreef in Waddinxveen. Die straat werd na de arrestatie lange tijd afgesloten. Iets voor 15.00 uur werd de weg weer vrijgegeven.