NAM: gaswinning Loppersum per direct stilgelegd

Donderdag zei minister Wiebes dat hij “op de kortst mogelijke termijn” gehoor wilde geven aan een advies om vijf gaswinningsclusters te sluiten.

Een luchtfoto van Eemshaven.
Een luchtfoto van Eemshaven. Foto Catrinus van der Veen/ANP

De gaswinning rond het Groningse Loppersum is per direct stilgelegd. Dat heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vrijdag bekendgemaakt. Daarmee zegt het bedrijf “direct gehoor” te geven aan een opdracht van de minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes (VVD). Die volgt op zijn beurt een advies van toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) van donderdag op.

De NAM - joint venture van Shell en ExxonMobil - deelde op Twitter een grafiek waarop te zien is dat de gaswinning op vijf verschillende gaswinningsclusters rond Loppersum vrijdagochtend volledig gestopt is. Uit de clusters bij Loppersum werd al relatief weinig gas gewonnen.

Wiebes zei donderdagochtend al dat hij “op de kortst mogelijke termijn” gevolg wilde geven aan het advies van het SodM, wat dus vrijdag is gebeurd. Het sluiten van de clusters bij Loppersum is slechts een klein onderdeel van het advies: het SodM adviseert vooral “zo snel mogelijk” een verdere verlaging van de totale gaswinning, van 21,6 miljard naar 12 miljard kuub per jaar. Wiebes zei donderdagmiddag aan die forse opdracht op een nog onbekende termijn gehoor te willen geven.

Zeerijp

Volgens het SodM heeft de winning bij Loppersum mogelijk bijgedragen aan de zware beving bij Zeerijp op 8 januari. Er werd toen 3,4 op de schaal van Richter gemeten, en daarmee was het de zwaarste aardbeving in vijf jaar.

Lees ook: Loppersum ‘gaat gewoon weer verder

Het stoppen of verminderen van de winning betekent niet dat er geen bevingen meer kunnen voorkomen. Desalniettemin zegt het SodM dat de maatregelen nodig zijn om “naar verwachting” weer aan de veiligheidsnorm te voldoen. Makkelijk is dat niet: gastransporteur GTS, die de minister adviseert over de vraag naar gas, zei donderdag dat er in een mild jaar minimaal 14 miljard kuub uit het Groningenveld nodig is. Wiebes verwacht in maart meer te weten over het verminderen van de gaswinning, en zal dan eind mei of begin juni een besluit nemen over het nieuwe winningsniveau in Groningen.

België wil garanties

Omdat de Nederlandse gaswinning wordt teruggeschroefd, wil België garanties dat Nederland eerdere afspraken over gaslevering zal nakomen. Dat heeft
de minister van Energie Marie-Christine Marghem eerder deze week in een informeel telefoongesprek gevraagd aan Wiebes, bevestigt een Belgische woordvoerder tegenover NRC. Eind februari praten de twee ministers tijdens een Europese energiebijeenkomst verder.

Nederland heeft toegezegd om in ieder geval tot en met 2023 gas te blijven leveren aan België. Daarna zou de gaskraan langzaam worden dichtgedraaid.

Wiebes zei in december nog tegen de Tweede Kamer dat hij een “eerste licht wrevelige gesprek” met een buurland achter de rug had over de kwestie. Toen kondigde hij ook aan dat hij een beroep gaat doen op buitenlandse afnemers van Gronings gas, waar in totaal zeven miljoen buitenlandse huishoudens voornamelijk in België en Duitsland van afhankelijk zijn.