In beeld

De meidagen van 1940 door Duitse ogen

Fall Gelb was de codenaam voor de Duitse aanvalsoorlog in West-Europa in het voorjaar van 1940. Een half jaar eerder had Adolf Hitler de leiding van de Wehrmacht het bevel gegeven de aanval voor te bereiden. Ook het neutrale Nederland moest worden aangevallen, vond de Duitse legerleiding, om te voorkomen dat het een uitvalsbasis voor het Britse leger zou worden. Van de inval in Nederland, die op 10 mei 1940 begon en vijf dagen later eindigde met de Nederlandse capitulatie, hebben Duitse soldaten met hun Leica’s, Rolleis en andere Duitse camera’s veel foto’s genomen. Gerard Groeneveld heeft er een grote verzameling van aangelegd. Een deel hiervan heeft hij nu samengebracht in het fotoboek Nach Holland. De meidagen van 1940 door Duitse ogen. (Uitg. W Books, € 29,95)
Duitse geniesoldaten vlak voor de Duitse inval in Nederland rondom een wegwijzer op de Reichsstrasse 59 in Duitsland, hemelsbreed op 15 kilometer afstand van Roermond.
Duitse soldaten bij een in beslag genomen Nederlandse auto, ergens in Zuid-Holland, mei 1940.
Duitse soldaat in Nederland, datum en plaats onbekend.
Mitrailleurstelling van Duitse soldaten op hoek van de Hilledijk en de Putselaan in Rotterdam-Zuid, mei 1940.
Nederlandse en Duitse soldaten drinken na de gevechten in mei 1940 met elkaar. Plaats en datum onbekend.
Duitse tank, gevolgd door infanteriesoldaten, rijdt de Hoge Bakstraat in Dordrecht in, 13 mei 1940.
Gewonde Duitse infanteristen worden behandeld in een noodhospitaal nabij het militaire vliegveld Valkenburg (Zuid-Holland) waar op 10 mei 1940 heftige gevechten plaatsvonden.
Bewoners van Prinses Hendrikkade 95a in Rotterdam poseren voor hun huis met Duitse soldaten, nadat hun stad op 14 mei is gebombardeerd en veroverd door Duitse soldaten.
Motorrijders van het Duitse leger rijden ter hoogte van het Haringvliet in Rotterdam. Al op 12 mei 1940, twee dagen voor het grote bombardement op Rotterdam, werd hier het Ooglijdersziekenhuis getroffen door bommen van Stuka’s (duikbommenwerpers).
Bewoners van Rotterdam en Duitse soldaten op de spoordijk op het Noordereiland in Rotterdam. De Rotterdammers zijn gevlucht voor het Duitse bombardement op hun stad op 14 mei 1940. Bij het bombardement werd het Noordereiland ontzien omdat Duitse soldaten zich daar verschansten.
Officieren van de SS-Standarte ‘Deutschland’, onder wie Gruppenführer Paul Hausser (chauffeur), ergens in Zeeland. Datum onbekend.
Burgers van een onbekende stad bekijken de intocht van Duitse soldaten.
Vier gesneuvelde Nederlandse soldaten voor de theeschenkerij en pension Rust Wat aan de Grebbeweg in Rhenen. Om de naburige Grebbeberg werd op 10 mei 1940 fel gevochten.
Jongens en meisjes poseren in Arnhem met militairen van de Luftwaffe (niet de Wehrmacht, zoals hier eerder stond), mei 1940.
Duitse soldaten van Infanterie-Regiment 59 zoeken dekking in een greppel vlak bij Roermond, 10 mei 1940.
Duitse soldaten in de Breitnerstraat in Dordrecht, na de verovering van de stad op 13 mei 1940.
Duitse soldaten met traditioneel geklede Brabanders, mei 1940, ergens in Brabant.