Massale vechtpartijen tussen migranten in Calais

Bij de vechtpartijen tussen Eritrese en Afghaanse migranten werd ook geschoten. Twintig mensen raakten gewond, vier zijn er slecht aan toe.

Een groep met stokken en stenen bewapende migranten bij de vechtpartijen in Calais.
Een groep met stokken en stenen bewapende migranten bij de vechtpartijen in Calais. Foto Johan Ben Azzouz / EPA

Bij massale vechtpartijen tussen migranten rond de Franse havenstad Calais, waarbij ook werd geschoten, zijn donderdag zeker twintig gewonden gevallen. Vier van hen waren vrijdagochtend nog in levensgevaar, meldt persbureau AFP.

De vier zwaargewonden, allen Eritrese migranten, werden bij de vechtpartijen neergeschoten. De politie van Calais is op zoek naar een 27-jarige Afghaanse man die ervan wordt verdacht de schutter te zijn.

Stenen en stokken

De confrontaties begonnen donderdagmiddag, toen ongeveer honderd Eritrese en Afghaanse vluchtelingen slaags raakten bij een distributiepunt voor voedsel. De groepen migranten gingen elkaar te lijf met stenen en stokken.

Daarna volgden nog twee grote vechtpartijen rondom de stad, waarvan een werd beslecht met een vuurwapen. De politie moest een twintigtal Afghanen beschermen, die werden aangevallen door zeker honderd Afrikaanse migranten. Er werden extra agenten en traangas ingezet om de partijen uiteen te drijven.

Geen ‘Jungle’, wel nog veel migranten

Minister Gérard Collomb van Binnenlandse Zaken bracht ‘s avonds laat een bezoek aan Calais. Hij sprak van “geweld dat we nog nooit eerder hebben gezien. Wat de inwoners van Calais doormaken is ondraaglijk.”

In oktober 2016 werd bij de Noord-Franse havenstad ‘de Jungle’ ontmanteld, een vluchtelingenkamp waar zich zo’n zevenduizend mensen hadden gevestigd. Volgens de gemeente zijn nog zo’n zeshonderd migranten in en rond Calais gebleven. Regelmatig leiden spanning tussen migrantengroepen tot confrontaties.