‘Citizen’ Sandler, opeens in de wereld van Guardiola

Transfer Philippe Sandler van PEC Zwolle gaat in de zomer voor 2,5 miljoen euro naar Manchester City. „Als zo’n club komt, twijfel je niet.”

Philippe Sandler verloor woensdag met PEC Zwolle in de kwartfinale van de KNVB-beker met 4-1 bij AZ.
Philippe Sandler verloor woensdag met PEC Zwolle in de kwartfinale van de KNVB-beker met 4-1 bij AZ. Foto ANP Pro Shots

Gefrustreerd als een sportman hoort te zijn na een nederlaag begint Philippe Sandler (20) met zuinige antwoordjes, zeker op vragen die niet over de verloren kwartfinale tegen AZ gaan. „Heel teleurstellend”, zegt Sandler na de 4-1. „Nu kunnen we ons alleen nog focussen op de competitie.” En hijzelf? „Alleen op PEC Zwolle.”

Maar toch: langzaam neemt de trots over zijn transfer het over en komen summiere anekdotes los over de week die was. Dat zijn vader met topcoach Pep Guardiola sprak, terwijl hij medisch gekeurd werd. En dat de trainer van City gezegd had „dat-ie het mooi vindt hoe ik voetbal”.

Het waren boeiende dagen voor de jongeman die per 1 juli in dienst treedt van Manchester City. Sandler, centrale verdediger bij PEC met nog geen twintig eredivisieduels in zijn benen. Deze seizoenshelft is hij nog te zien in Zwolle, waar hij de eerste maanden van dit seizoen indruk maakte tussen twee blessures in.

Record voor PEC

„Een doorbraak”, zegt technisch directeur Gerard Nijkamp over de transfer die de hoogste som – ruim 2,5 miljoen euro, dat bedrag kan nog oplopen – ooit in de geschiedenis van de Zwolse club met zich meebrengt. Hoezo doorbraak? „Dat wij spelers niet alleen aan de Nederlandse top afleveren, maar ook aan de internationale.” Sandler wordt vertegenwoordigd door een van de succesvolste zaakwaarnemers ter wereld, Mino Raiola, met wie Nijkamp nauwe contacten heeft over spelers uit diens stal en netwerk.

AZ, dat ook naar de diensten van Sandler dong, was in feite kansloos toen PEC-coach John van ’t Schip de belangrijkste voetbaltechnische man bij Manchester City, Txiki Begiristain, in januari op het bestaan van de verdediger wees. Dat zit zo: Van ’t Schip zelf is voormalig trainer van ‘filiaal’ Melbourne City, net als Manchester City onderdeel van de wereldwijd opererende City Football Group. Voordeel voor PEC is dat Sandler nog minimaal een half jaar blijft.

Sandler was er rustig onder gebleven, zegt hij woensdagavond. Onder de volle maan in Alkmaar speelde hij niet zijn beste wedstrijd. Sierlijk als hij mag zijn, kegelt hij vlak voor rust de bal de nok van het stadion in. Twee keer tackelt hij stevig in duel met Alireza Jahanbakhsh, man in vorm bij AZ.

Eén keer slalomt hij over het middenveld, speelt te laat af en loopt zich dan vast. Hij klaagt na afloop dat hij afspeelmogelijkheden miste in een PEC-elftal dat het zonder drie basisspelers moest stellen.

Sandler is zoon van een partner bij accountantskantoor Deloitte en getogen in een keurige wijk in Amsterdam-Zuid. De sociaal-economische achtergrond is zodanig dat het vlug veiligstellen van een vet contract niet noodzakelijkerwijs de eerste gedachte was in huize Sandler. Dat beaamt hij. Dus waarom toch zo’n gedurfde stap in een wereld waar geldt: voor jou tien anderen? „Als een club als City komt, twijfel je niet.” Hij noemt het „misschien wel de beste club van de wereld op dit moment”.

Zijn transfer effectueert komende zomer, maar is al beklonken. Dat is onvoorwaardelijk: City neemt hem hoe dan ook over. De bedoeling was eigenlijk dat de Engelse club de speler per direct zou kopen en dat PEC hem dan zou huren, maar dan zou hij het duel tegen AZ niet halen.

Zijn transfer speelt zich af in de periferie van de investeringenportfolio van City. Op de dag dat vaststond dat Sandler ‘Citizen’ zou worden, dinsdag, telde de koploper van de Premier League zo’n 65 miljoen euro neer voor de 23-jarige Franse verdediger Aymeric Laporte. „Ik heb hem nooit zien spelen”, zegt Sandler. „Maar hij zal wel goed zijn.”

Defensie-uitgaven 250 miljoen

Guardiola’s City investeerde ruim 250 miljoen euro in de voorbij anderhalf jaar alleen al aan verdedigers, waarmee de defensieuitgaven – constateren grappenmakers op Twitter – van de club hoger zijn dan die van tientallen landen in de wereld.

In dat krachtenveld, waar centrale verdedigers en backs gemiddeld 50 miljoen euro mogen kosten, moet Sandler van voorheen AFC en afkomstig van de Ajax-jeugd zich gaan meten. De Manchester Evening News, bijvoorbeeld, maakt geen melding van zijn komst.

„Drie miljoen is natuurlijk voor zo’n club geen geld”, zegt hijzelf. Hij legt zich niet bij voorbaat neer bij een leven in de verhuurindustrie van City. „Ik zal het zelf moeten laten zien, heb geen prijskaartje aan me hangen. Maar het doel is wel het eerste halen van Manchester City.”