In beeld

Eerste hulp bij overdosis

De Amerikaanse gezondheidszorg bezwijkt haast onder de opiatencrisis. In 2016 stierven 64.070 Amerikanen aan een overdosis, ruim 20 procent meer dan een jaar daarvoor. Eerst waren het vooral pijnstillers, nu goedkope heroïne en nog sterkere middelen. Zo verdubbelde het aantal drugsdoden door fentanyl in 2016 tot ruim 20.000. Ambulancemedewerkers zijn vaak de eersten die ter plaatse arriveren en de slappe, schijnbaar levenloze slachtoffers van een overdosis aantreffen: hangend over autosturen, in wc’s van fastfoodrestaurants, in portieken, in verloederde panden of juist in chique villa’s.
Ambulancemedewerkers behandelen een 32-jarige man die bewusteloos is aangetroffen op een stoep in Everett, een voorstad van Boston. “Toen ik begon, gebeurde dat zelden”, vertelt Dave Franklin, die al twintig jaar bij Cataldo-ambulances werkt, tegen Reuters-fotograaf Brian Snyden. “Nu doen we er heel wat.” Deze fotoserie werd tussen augustus en december vorig jaar gemaakt in en rond Boston, waar de Cataldo-ambulancedienst slachtoffers behandelt met het middel naloxon, dat de effecten van een overdosis kan bestrijden. Ondanks hun inspanningen vielen in 2016 in de staat Massachusetts meer dan 2.000 doden als gevolg van een overdosis.
Foto: Brian Snyder/Reuters
Het materiaal van een twintiger die een overdosis nam in de voorstad Lynn: een volle en een lege injectiespuit en een lepel. Het is onbekend of de man het gered heeft. Ambulancebroeders vinden de jonge slachtoffers het aangrijpendst, vanwege het verdriet van de nabestaanden. “Je ziet die ouders. Die zijn verpletterd, volkomen verslagen. Ze verliezen de belangrijkste persoon ter wereld. Je kunt het je niet voorstellen en toch zie je het telkens weer”, aldus een van de hulpverleners tegen de fotograaf.
Foto: Brian Snyder/Reuters
Een veertiger zit bewusteloos in zijn auto na een overdosis; hij werd aangetroffen bij een bezinepomp terwijl de motor van zijn auto nog draaide. Deze man is bijgebracht met naloxon. Tegenwoordig hebben ambulancebroeders veel meer van het middel bij zich dan vroeger. Staten hebben de verkrijgbaarheid ervan vergemakkelijkt, ook voor particulieren. Maar door de grote vraag is de prijs sterk gestegen, wat hulpdiensten als de ambulancezorg in de problemen brengt.
Foto: Brian Snyder/Reuters
Twee ambulancebroeders, John Gardner (links) en David Farmer, ontfermen zich over een veertiger met een overdosis in Salem. Ze brachten hem bij met naloxon, maar eenmaal aangekomen in het ziekenhuis bleek dat de man de dag ervoor op dezelfde manier was binnengebracht. In sommige staten gaan stemmen op het middel niet meer ongelimiteerd te gebruiken bij mensen die zich niet bereid tonen af te kicken.
Foto: Brian Snyder/Reuters
Gebruikte doses naloxon. Het middel kan geïnjecteerd worden of toegediend worden als neusspray. Vaak zijn meerdere doses nodig. In sommige staten dragen ook politiemensen en brandweerlieden naloxon bij zich. Ook is het middel in toenemende mate verkrijgbaar bij drogisterijketens. Per dosis neusspray kost het middel tussen de 70 en 150 dollar (55 en 120 euro).
Foto: Brian Snyder/Reuters
Ambulancebroeders Ricky Cormio (links) en Luke Magnant brengen een vrouw naar de ambulance die met een overdosis werd aangetroffen op de wc. De twee werken minimaal twee diensten van 24 uur in een week. Ze verdienen gemiddeld 14 dollar (11 euro) per uur.
Foto: Brian Snyder/Reuters
Ditmaal vinden de ambulancemedewerkers een bewusteloze man op straat. De drugsgebruikers zadelen de hulpverleners op met grote risico’s; voor wie geen tolerantie heeft opgebouwd kan de aanraking met bijvoorbeeld een minimale hoeveelheid van het zware opiaat fentanyl al levensgevaarlijk zijn.
Foto: Brian Snyder/Reuters
Een vrouw kijkt toe terwijl ambulancemedewerkers haar man meenemen. De vijftiger was bewusteloos aangetroffen in Malden, een voorstad van Boston, maar werd gered met naloxon. De meeste slachtoffers vallen onder tieners tot vijftigers.
Foto: Brian Snyder/Reuters
Ambulancebroeder Rick Yunker controleert een 34-jarige man die bewusteloos is gevonden in de wc van een donutwinkel in Everett, een voorstad van Boston. Bij aankomst sprayen de hulpverleners naloxon in de neusgaten van het slachtoffer en pompen zuurstof in de longen. Het bijkomen gaat gepaard met braken, verwardheid en soms agressie.
Foto: Brian Snyder/Reuters
Ambulancemedewerker Matt Tavalone maakt aantekeningen terwijl de ambulance een vrouw naar het ziekenhuis brengt die net met naloxon is bijgebracht na een overdosis. Meer dan twintigduizend keer werden vorig jaar in Boston ambulances opgeroepen voor een overdosis. Vijf jaar eerder was dat nog iets meer dan 8.300 keer.
Foto: Brian Snyder/Reuters