In beeld

De Watersnoodramp - dit gebeurde er 65 jaar geleden

Precies 65 jaar geleden sloegen springtij en een noordwesterstorm gezamenlijk toe. Een Noordzee op recordhoogte zette grote delen van Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en West-Brabant blank. Meer dan 1.800 mensen verdronken, en 100.000 mensen verloren huis en haard in wat bekend is komen te staan als de Watersnoodramp van 1953. De dijken, vooral in het deltagebied, bleken te laag en te zwak. De ramp was de directe aanleiding voor de aanleg van de Deltawerken. Een terugblik in foto’s.
Zicht op Kruiningen vanaf de kerktoren in zuidoostelijke richting. In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 leidde een combinatie van springvloed en een zware storm tot de ramp. Het water stortte zich over de dijken en verwoestte boerderijen, huizen, wegen en dijken.
G. v.d. Werff/ANP
Huizen lopen onder in het West-Brabantse Raamsdonksveer.
G. v.d. Werff/ANP
Op 1 februari 1953 kwamen 103 mensen om in het gebied dat nu de gemeente Moerdijk is.
G. v.d. Werff/ANP
Bewoners in Raamsdonksveer worden met ladders in veiligheid gebracht.
G. v.d. Werff/ANP
Evacuatie uit de binnenstad van Vlissingen. Boven de juwelier op de Kleine Markt klimmen mensen uit het raam in een boot om in veiligheid te komen.
ANP
Een grote hooiberg (op de achtergrond) in het kolkende water in Raamsdonksveer. Een man (l) zit opgesloten op de tweede verdieping van de SPAR-winkel aan het Sandoel, en kijkt uit het raam naar de watermassa.
Co Zeylemaker/ANP
In allerijl vluchten de bewoners van de getroffen Zeeuwse, Zuid-Hollandse en Brabantse dorpen het overstroomde gebied. Hier verlaten de bewoners van het Sandoel Raamsdonksveer.
G. v.d. Werff/ANP
Een kleine vissersboot met evacués van de watersnoodramp komt aan in de haven van Scheveningen.
R. Winterberger/ANP
In totaal kwam na de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 een gebied zo groot als de provincie Zeeland onder water te staan.
ANP
Rilland-Bath onder water.
G. v.d. Werff/ANP
Zandzakken op een platte wagen, getrokken door een amfibisch voertuig. Op de achtergrond het voormalige gemeentehuis van Oosterland, op Schouwen-Duiveland.
G. v.d. Werff/ANP
Een groep soldaten marcheert terug na hulpverlening.
R. Winterberger/ANP
Soldaten strijden tegen de zee in Rilland-Bath.
Co Zeylemaker/ANP
Op 7 februari, een kleine week na de ramp, liggen de kadavers nog langs de weg.
R. Winterberger/ANP
In Tholen worden de kadavers van paarden en koeien geruimd na de Watersnoodramp. De laatste grote overstromingen in Nederland waren in 1995. Uit vrees voor een dijkdoorbraak moesten toen honderdduizenden mensen in de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal het gebied verlaten.
Co Zeylemaker/ANP