CAS heft schorsing 28 Russische sporters op, IOC niet overtuigd

Onder meer vier Russische schaatsers mogen in principe toch naar de Winterspelen, onder wie Olga Fatkoelina en Ivan Skobrev.

De helft van dit team is toch niet geschorst. De schorsing van Aleksej Negodajlo en Dmitri Troenenkov (tweede en derde van links) is opgeheven.
De helft van dit team is toch niet geschorst. De schorsing van Aleksej Negodajlo en Dmitri Troenenkov (tweede en derde van links) is opgeheven. Foto Tobias Hase/EPA

Het internationaal sporttribunaal CAS heeft donderdag de levenslange schorsing van 28 van doping beschuldigde Russische sporters opgeheven. De sporters, onder wie de schaatsers Olga Fatkoelina en Ivan Skobrev, hopen door de vrijspraak van het CAS in principe alsnog te kunnen deelnemen aan de komende Winterspelen in Pyeongchang. “Het feit dat deze sporters nu niet gestraft worden, betekent niet dat zij automatisch een uitnodiging ontvangen voor de Spelen”, meldt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) echter in een reactie.

Volgens het CAS is onvoldoende bewezen dat de 28 Russische sporters dopingzondaars zijn. Hun naam komt wel voor in documentatie over dopingprogramma’s, maar positief getest werden zij niet. Van drie biatleten is de zaak voorlopig aangehouden. Van elf Russen bracht het CAS de schorsing door het IOC terug naar één Spelencyclus. Zij zijn wel hun medailles kwijt. De 28 sporters die hun schorsing opgeheven zagen worden, behouden hun medailles.

Het besluit van het tribunaal in Genève is in Rusland met tevredenheid ontvangen. “Hiermee zijn de goede naam en reputatie van onze sporters gered”, zei voorzitter Aleksandr Zjoekov van het Russisch olympisch comité tegen persbureau Interfax. Het Kremlin liet weten dat Rusland ervan uitgaat dat het IOC de uitspraak van het CAS zal accepteren.

Levenslange schorsing

Het CAS deed donderdag uitspraak in de 39 beroepszaken die Russische sporters hadden aangespannen na hun levenslange schorsing wegens dopingovertredingen tijdens de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji.

Lees ook: Rusland mag onder neutrale vlag aan de Winterspelen mag meedoen. Een gotspe, vinden tegenstanders.

De geschorste Russen werden uit de uitslagen van Sotsji geschrapt. Ze moesten hun medailles inleveren en werden door het IOC voor het leven uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen. Vier jaar geleden maakten de 39 geschorste Russen bij de Spelen in eigen land gebruik van een omvangrijk door de staat aangestuurd dopingnetwerk, aldus het IOC.

In Pyeongchang waren bij de Winterspelen, die volgende week vrijdag beginnen en tot en met 25 februari duren, tot nu toe alleen 169 dopingvrije Russen welkom. Ze nemen in Zuid-Korea deel onder een neutrale vlag.