Boek oud-minister Vermeend uit winkel wegens plagiaat

De kwestie kwam aan het licht door een controversieel tv-optreden van Vermeends mede-auteur Rian van Rijbroek.

Willem Vermeend was tussen 2000 en 2002 minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het tweede kabinet-Kok.
Willem Vermeend was tussen 2000 en 2002 minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het tweede kabinet-Kok. Foto Martijn Beekman/ANP

Een boek over cyberveiligheid waarvan voormalig PvdA-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Willem Vermeend mede-auteur is, wordt door de uitgever uit de schappen gehaald. Dat meldt de NOS donderdagavond. Delen van het boek zijn vrijwel letterlijk overgenomen uit in totaal tien verschillende bronnen.

De NOS en actualiteitenrubriek Nieuwsuur onderzochten het boek, getiteld De wereld van cybersecurity en cybercrime, naar aanleiding van een tv-optreden van de andere auteur, Rian van Rijbroek. Zij was maandag te gast in Nieuwsuur als “expert cyberveiligheid”. Van Rijbroek kreeg na de uitzending veel kritiek van techdeskundigen, die haar uitspraken over DDoS-aanvallen op banken, de Belastingdienst en DigiD wegzetten als klinkklare onzin.

De zonder bronvermelding gekopieerde stukken uit het boek van Van Rijbroek en Vermeend zijn onder meer overgenomen uit NRC, de Volkskrant en de website Consuwijzer. De auteurs hebben ook volledige Wikipedia-lemma’s geplagieerd, net als artikelen van ict-jurist Arnoud Engelfriet.

Tegenover de NOS laat Vermeend weten dat door een fout voetnoten zijn weggevallen. Van Rijbroek zegt dat zij en Vermeend “samen verantwoordelijk zijn”. “Een team heeft alles gecontroleerd. Dat hebben ze dus niet goed gedaan.”