Kenia

Tv- en radiozenders op zwart rond beëdiging ‘volkspresident’ Odinga

De Keniase oppositieleider Raila Odinga liet zich dinsdag zogenaamd beëdigen tot president. Foto Baz Ratner/Reuters

Voor het eerst in decennia zijn dinsdag in Kenia televisie- en radiostations uit de lucht gehaald. Dat gebeurde op de dag dat de Keniase oppositieleider Raila Odinga zich in een park in Nairobi symbolisch liet beëdigen tot „president van het volk”, met een bijbel in de hand. Een menigte van meer dan 10.000 aanhangers was komen opdagen om de nepplechtigheid bij te wonen.

Odinga (73) liet in het midden wat hij eigenlijk met zijn actie beoogde. Kenia’s echte president, Uhuru Kenyatta, won afgelopen augustus de verkiezingen met 54 procent van de stemmen. Het Hooggerechtshof verklaarde de uitslag ongeldig om onregelmatigheden. Odinga boycotte de nieuwe verkiezingen in oktober, waardoor Kenyatta een ruime zege kon boeken. (NRC)

    • Wim Brummelman