Inlichtingendiensten

Aantal telefoon- en internettaps wordt toch gepubliceerd

Het aantal telefoon- en internettaps van de inlichtingendiensten wordt voortaan jaarlijks openbaar gemaakt. De ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) en Ank Bijleveld (Defensie, CDA) hebben dat besloten omdat ze „transparant” willen zijn. De afluisterstatistieken waren geheim, maar komen nu standaard in de jaarverslagen van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD te staan. De Raad van State (RvS) bepaalde in december dat de overheid beter had moeten motiveren waarom een verzoek om openbaarmaking van de statistieken van eerdere jaren was afgewezen. Privacyorganisatie Bits of Freedom en Reporter Radio hadden via de rechter geprobeerd om zo openbaarheid af te dwingen. De tapstatistieken van de afgelopen jaren worden nu in maart gepubliceerd op de websites van de AIVD en Defensie. (ANP)

    • Eppo König