Groningen

Shell: steun blijft voor afhandeling van bevingsschades door de NAM

Actievoerders in Groningen. Foto Siese Veenstra/ANP

Shell is toch bereid een garantie af te geven dat het dochterbedrijf NAM blijft steunen bij het afhandelen van de Groningse bevingsschades. Het oliebedrijf meldt dinsdagmiddag in een verklaring dat het geschrokken is door de commotie die is ontstaan na berichtgeving over het terugtrekken van aansprakelijkheid voor de NAM.

Dagblad Trouw haalde uit het jaarverslag van Shell dat het olieconcern, samen met ExxonMobil eigenaar van de NAM, de zogeheten 403-aansprakelijkheidsverklaring voor het winningsbedrijf heeft ingetrokken. Daarmee zou de onderneming niet langer aansprakelijk zijn voor de schulden van de NAM.

Volgens het bedrijf konden, doordat de NAM tot vorig jaar geen jaarrekening publiceerde, contractanten zoals leveranciers niet zien of de NAM in staat was aan haar verplichtingen te voldoen. Om hun toch zekerheid te bieden, gaf Shell de 403-verklaring af. Doordat de NAM in 2017 toch een jaarrekening publiceerde, trok het olieconcern de verklaring in.

Shell stelt nu „als aandeelhouder alles wat in haar vermogen ligt te blijven doen om de NAM te steunen bij het nakomen van haar verplichtingen en is uiteraard bereid daarvoor garanties af te geven”. De exacte inhoud is nog onderdeel van besprekingen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Wie de bevingsschade moet vergoeden, is ook nog onderwerp van discussie tussen het ministerie en de NAM. Donderdag houdt de Tweede Kamer hierover een hoorzitting.

Shell meldde dinsdag ook dat de NAM voorlopig geen dividend uitkeert aan aandeelhouders van Shell en ExxonMobil. Het geld wordt gereserveerd voor het vergoeden van schades aan gedupeerden. In 2016 werd er nog bijna 470 miljoen euro dividend uitgekeerd.

    • Jorg Leijten