Geen ‘grid girls’ meer bij Formule 1

De organisatie van de Formule 1 schrapt de inzet van de vrouwen die voor promotiedoeleinden worden ingezet.

´Grid girls´ aan het werk tijdens de parade van de Formule 1-coureurs bij aanvang van de Grand Prix van Japan, in oktober 2017.
´Grid girls´ aan het werk tijdens de parade van de Formule 1-coureurs bij aanvang van de Grand Prix van Japan, in oktober 2017. Foto Franck Robichon/EPA

In het nieuwe seizoen van de Formule 1 zijn geen grid girls meer aanwezig bij de races. De organisatie vindt de inzet van de vrouwen bij de startopstelling “niet gepast en irrelevant voor de wedstrijden”.

De verandering werd woensdag aangekondigd door Sean Bratches, commercieel directeur van de Formule 1. De grid girls maken al decennia deel uit van de races, maar volgens Bratches “strookt deze traditie niet meer met onze eigen waarden en staat die haaks op de huidige maatschappelijke normen.”

Vrouwen als mascottes

De grid girls zijn de modellen die tijdens een grand prix worden ingezet voor de promotie van het evenement. Ze dragen kleding van de sponsors en begeleiden de coureurs naar het podium.

De discussie over de inzet van de vrouwen als mascottes begon in december. Volgens de Formule 1 moet rond de startopstelling van de races tijd zijn voor entertainment en spektakel, maar de grid girls vindt de organisatie niet meer gepast.

Ook in andere sportcompetities is de rol van vrouwen als sexy supporters recent herzien. Zo maakte de officiële dartsorganisatie PDC vorige week bekend dat de walk-on girls, die de darters aan het begin van de wedstrijd begeleiden, vanaf het komende seizoen niet zullen worden ingehuurd.