‘Modellenfotograaf’ krijgt drieënhalf jaar voor verkrachting

De veroordeelde Francisco G. claimde modellenfotograaf te zijn en lokte zijn slachtoffers door ze een toekomst als model te beloven.

Een 45-jarige man uit Amersfoort heeft woensdag een onvoorwaardelijke straf van drie jaar en zeven maanden gekregen voor de aanranding en verkrachting van zes jonge vrouwen. De slachtoffers werden gelokt door Francisco G., die zich in Nederland en de Dominicaanse Republiek voordeed als modellenfotograaf.

De rechter heeft bepaald dat G. de slachtoffers een totaalbedrag van 24.000 euro aan schadevergoedingen moet betalen. De veroordeelde is vrijgesproken voor seksueel misbruik van vier andere vrouwen wegens gebrek aan bewijs.

G. misbruikte de slachtoffers, die tussen de 16 en 28 jaar oud waren, tussen 2010 en 2016. Hij lokte ze met beloftes van een modellencarrière naar hotelkamers waar hij ze betastte en aanrandde. Enkele vrouwen zijn verkracht door de veroordeelde.

Hij maakte foto’s van de geslachtsdelen van de meisjes en vrouwen. Deze gebruikte hij als chantagemiddel als de slachtoffers zouden tegenstribbelen tijdens het misbruik. Ondanks de dreigementen van G. schakelde in 2015 een slachtoffer de politie in. Daarna kwamen negen anderen naar voren.