Boeing verrast analisten met sterke winstcijfers

Nooit eerder behaalde de vliegtuigbouwer zo’n hoge operationele winst als in 2017, hoewel de omzet licht daalde ten opzichte van een jaar eerder.

Foto Christian Merz / EPA

Boeing heeft woensdag analisten positief verrast met onverwacht hoge winstcijfers over 2017. Er werd een operationele winst van 10,3 miljard dollar (8,26 miljard euro) gepresenteerd - een stijging van ruim 58 procent. Kort na de opening stond de aandelenkoers met ruim 6 procent hoger.

Boeing bouwde vorig jaar een recordaantal van 763 toestellen; vijftien meer dan in 2016. Toch daalde de jaaromzet van 2017 met 1 procent ten opzichte van een jaar eerder, naar 93,4 miljard dollar (bijna 74 miljard euro). Dit komt doordat Boeing vooral kleinere vliegtuigen bouwde, die minder opbrengen.

Goede voorspellingen voor 2018

Ook de vooruitzichten voor dit jaar zijn goed. Boeing verwacht tussen de 810 en 815 vliegtuigen af te zullen leveren, waardoor de omzet moet groeien naar een totaal van tussen de 96 miljard en 98 miljard dollar (98,6 miljard euro).

Boeing heeft na dit jaar een orderportefeuille van 844 miljard dollar, voor 5.800 nog te leveren toestellen. In november sloot de fabrikant nog een deal voor het leveren van driehonderd vliegtuigen aan het Chinese staatsbedrijf China Aviation Supplies Holding.

    • Sjoerd Klumpenaar