Brieven

Bevolkingsgroei

Als Afrikaanse vrouwen kunnen kiezen, nemen ze de pil

Illustratie Cyprian Koscielniak

Met een verwijzing naar de Nigeriaanse activiste Obianuju Ekeocha suggereert Kiza Magendane dat Afrikaanse vrouwen geen anticonceptie willen (De pil is geen wondermiddel, 27/1). Dat is niet waar. Cijfers laten zien dat vrouwen en meisjes zelf keuzes willen maken over voortplanting en zwanger worden. Als vrouwen wél kunnen kiezen, willen ze vaak minder kinderen en op latere leeftijd. Dus laten we hun dan ook het recht op keuzevrijheid geven met anticonceptie! Verder wijst Magendane op een oorzakelijk verband tussen welvaart en een kinderwens. Economische groei zou ertoe leiden dat mensen minder kinderen willen. Dat klopt, maar het tegendeel is ook waar: als vrouwen later en minder kinderen krijgen, kunnen zij hun school afmaken, deelnemen aan de arbeidsmarkt en economisch zelfstandiger worden. Zo leveren investeringen in seksuele en reproductieve gezondheid en rechten niet alleen een belangrijke bijdrage aan gezinnen, maar ook aan de duurzame ontwikkeling van landen. Want het verlaagt de druk op de toch al fragiele gezondheidszorg en het onderwijs in ontwikkelingslanden. Om dit te laten slagen, zal toegang tot anticonceptie moeten samengaan met investeringen in onderwijs, gezondheidszorg en werkgelegenheid, iets waar Kiza Magendane overigens terecht voor pleit.


directeur kenniscentrum Rutgers