Antiracismeprotest A’dam te gevoelig voor linkse partijen

Drie linkse partijen uit de Amsterdamse gemeenteraad zien af van deelname aan een landelijke antiracisme-demonstratie op 18 maart. Struikelblok was vooral het motto van de demonstratie: ‘Geen racisten in de raad’ – een verwijzing naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Dat motto was al in november gekozen en zo’n zestig organisaties plaatsten daar hun handtekening onder, inclusief de in de gemeenteraad vertegenwoordigde partijen GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren (PvdD) en SP.

Nadat vorige week hierover ophef was ontstaan, lieten PvdA, PvdD en SP weten niet te willen protesteren tegen andere partijen. GroenLinks was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

In het manifest van de organisatie, het Comité 21 maart (genoemd naar de Internationale dag tegen racisme en discriminatie), worden „rechtse populisten als Leefbaar Rotterdam, de PVV en Forum voor Democratie” (FvD) met name genoemd. Zij zouden „simplistische, onjuiste en vaak openlijk racistische ‘antwoorden’” geven.

De linkse partijen kregen bij debatten het verwijt schouder aan schouder op te trekken met radicale, geweld niet schuwende activisten als die van AFA (Antifascistische Aktie) en de Internationale Socialisten. Maandagavond wierp FvD-lijsttrekker Annabel Nanninga wethouder Arjan Vliegenthart (SP) voor de voeten: „Snap je dat ik me hierdoor niet veilig voel?” Dat verwijt kreeg een extra scherp randje nadat vrijdag een folderaar van FvD in Amsterdam-Noord werd belaagd door drie activisten.

Organisator Abdou Menebhi van het Comité 21 maart betreurt de afzegging. „We hebben geprobeerd de partijen tegemoet te komen.” Het motto was veranderd in ‘Geen racisme in de raden’.

    • Bas Blokker