Aardbevingen

Groningers met bevingsschade lopen veel risico op stressklachten

Groningers met meervoudige aardbevingsschade hebben twee keer zo vaak stressgerelateerde gezondheidsklachten als mensen zonder schade. Ook zijn ze twee keer zo vaak geestelijk ongezond. In totaal gaat het om ongeveer 10.000 mensen met klachten als gevolg van bevingsschade. Deze klachten kunnen zelfs leiden tot minstens vijf sterfgevallen per jaar. Dat blijkt uit het rapport ‘Gevolgen van bodembeweging voor Groningers’ van de Rijksuniversiteit Groningen. De onderzoekers raadpleegden zowel een eigen panel als andere onderzoeken. Uit diepte-interviews met 64 Groningers blijkt dat de lange schadeprocedures vaak leiden tot fysieke en psychische problemen. (NRC)

Stress door aardbevingen pagina 10-11
    • Floor Rusman