Zesduizend jaar oud babylijkje ontdekt in Nieuwegein

Het lichaampje werd gevonden in de armen van een vrouw. Het archeologiebureau dat de opgraving leidde, spreekt van een “fascinerende en ontroerende vondst”.

Het lichaampje is geconserveerd door een laag van klei en veen. Foto RAAP

In Nieuwegein is een zesduizend jaar oud babylijkje gevonden tijdens een opgraving. De baby was minder dan een half jaar oud toen het stierf en werd jarenlang geconserveerd door twee meter klei en veen. Het archeologiebureau Raap, dat de opgraving leidde, spreekt van een “fascinerende en ontroerende vondst”.

Lichamen van jonge kinderen vergaan normaal gesproken sneller, omdat de botten nog grotendeels uit kraakbeen bestaan. De dikke laag klei en veen hebben deze baby “een goede conservering bezorgd”, zegt archeoloog Helle Molthof in een persbericht.

“De vondst van deze baby is heel bijzonder en uniek voor Nederland. Het is heel indrukwekkend om de kleine melktandjes van de baby na zesduizend jaar in de klei te ontdekken en te zien hoe erg die lijken op de melktandjes die bij vele gezinnen thuis in luciferdoosjes worden bewaard.”

Lees ook: ‘Wat van ver komt is beter, ook in Swifterbant’

Reconstructie door Archeo3D

Het lichaampje werd gevonden in het graf van een vrouw, die de baby in haar arm hield. DNA-onderzoek moet uitwijzen of de vrouw de moeder van het kind is. Ook het geslacht van de baby is nog niet bekend.

In 2017 werd bekend dat er onder een bedrijvenpark in Nieuwegein resten van de Swifterbantcultuur liggen begraven, de eerste cultuur die in Nederland leefde. Sinds de ontdekking zijn er op deze locatie meer dan 130 duizend vondsten gedaan, meer dan op iedere andere plek in Nederland.

    • Floor Bouma