Vijandige overname

Commissie voor goed bestuur bezorgd over rol aandeelhouders

De rol van aandeelhouders bij overnames, en dan vooral bij vijandige pogingen zou bij een volgende herziening van de gedragscode voor het bedrijfsleven meer moeten worden belicht en ondervangen. Dat schrijft voorzitter Jaap van Manen van de commissie die over de code voor goed bestuur gaat in een maandag gepresenteerd rapport. De commissie laat door de Erasmus Universiteit in Rotterdam onderzoek doen naar de rol en betrokkenheid van aandeelhouders. Afgelopen jaar is door een aantal overnamepogingen van Nederlandse bedrijven (Unilever, AkzoNobel) een discussie op gang gekomen beschermingsmaatregelen bij vijandige overnames. Voordat die worden gewijzigd, zou eerst moeten worden onderzocht in hoeverre de huidige maatregelen effectief zijn, aldus de commissie. (ANP)