Shell: steun blijft voor afhandeling schades NAM

De NAM zelf zegt dat er in uiterste nood zo’n 18 miljard beschikbaar is voor compensatie van gedupeerden.

Actievoerders wachten op de aankomst van minister Eric Wiebes bij een bezoek begin januari aan Groningen. Foto Siese Veenstra/ANP

Shell is toch bereid de garantie af te geven dat het dochterbedrijf NAM blijft steunen bij het afhandelen van de Groningse bevingsschades. Het oliebedrijf meldt dinsdagmiddag in een verklaring dat het geschrokken is door de commotie die is ontstaan na berichtgeving over het terugtrekken van aansprakelijkheid voor de NAM. Die laatste heeft naar eigen zeggen voldoende geld in kas om de schade te betalen.

Volgens de NAM is er in het uiterste geval zo’n 18 miljard euro beschikbaar voor compensatie. Dat is het totale bedrag dat het winningsbedrijf en de overheid aan schadeafhandeling kunnen betalen. Uit een berekening leidt de NAM af dat het bedrijf ongeveer 36 procent van de bevingsschade moet betalen en de overheid de overige 64 procent.

De NAM reserveerde eerder al 3 tot 6 miljard voor dit doel, maar kan daarnaast nog 1 miljard uit eigen zak betalen. Ook heeft het bedrijf naar eigen zeggen een leencapaciteit van 1,3 miljard bij haar aandeelhouders. De financiële positie noemt de NAM “robuust”. Met het inzicht bieden in de eigen financiële situatie hoopt het bedrijf eventuele onzekerheid bij gedupeerden weg te nemen.

Shell: 403-verklaring niet meer nodig

Dagblad Trouw haalde afgelopen week uit het jaarverslag van Shell dat het olieconcern, samen met Exxon eigenaar van de NAM, de zogeheten 403-aansprakelijkheidsverklaring voor het winningsbedrijf heeft ingetrokken. Daarmee zou de onderneming niet langer aansprakelijk zijn voor de schulden van de NAM. De 403-verklaring was al sinds 1985 van kracht.

Volgens het bedrijf konden, doordat de NAM tot vorig jaar geen jaarrekening publiceerde, contractanten zoals leveranciers niet zien of de NAM in staat was aan haar verplichtingen te voldoen. Om hun toch zekerheid te bieden, gaf Shell de 403-verklaring af. Doordat de NAM in 2017 toch een jaarrekening publiceerde, en inzichtelijk kon worden gemaakt of het winningsbedrijf aan de verplichtingen kon voldoen, trok het olieconcern de verklaring in. “Het is altijd onze intentie geweest dat alle schade als gevolg van aardbevingen wordt vergoed.”

Lees ook: Shell trekt zijn aansprakelijkheid voor de NAM in

Shell stelt nu “als aandeelhouder alles wat in haar vermogen ligt te blijven doen om NAM te steunen bij het nakomen van haar verplichtingen en is uiteraard bereid daarvoor garanties af te geven”. De exacte inhoud is echter nog onderdeel van besprekingen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarin wordt ook gesproken over wie er nou verantwoordelijk is voor de afhandeling van de schades.

Minister Eric Wiebes (VVD) schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij er niet aan twijfelt dat de NAM de verplichtingen nakomt. Dat hebben ze volgens de bewindspersoon namelijk altijd gedaan. “Ik heb op basis hiervan en gelet op de ervaringen tijdens de langjarige samenwerking geen reden om te twijfelen aan het kunnen nakomen door NAM van haar verplichtingen”, aldus Wiebes.

NAM keert voorlopig geen dividend uit

Vooruitlopend daarop zal de NAM binnenkort aankondigen dat het voorlopig geen dividend uitkeert aan aandeelhouders Shell en ExxonMobil. Dat meldt Shell in dezelfde persmededeling. Het geld wordt gereserveerd voor het vergoeden van schades van gedupeerden.In 2016 werd er nog bijna 470 miljoen euro aan dividend uitgekeerd.

Dinsdag werd tevens bekend dat er donderdag een hoorzitting komt in de Tweede Kamer over de vraag of Shell de aansprakelijkheid voor de bevingsschade in Groningen op zich neemt. Daarbij zullen vertegenwoordigers van Shell, ExxonMobil en de NAM aanwezig zijn. De zitting komt er op verzoek van GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

    • Jorg Leijten