Ryanair erkent voor het eerst pilotenvakbond

Het is voor het eerst dat de Ierse budgetmaatschappij om tafel ging met een vakbond. Ryanair en de Britse pilotenvakbond zijn het eens geworden over een loonsverhoging van 20 procent.

Een kwart van de piloten van Ryanair is gestationeerd in Groot-Brittannië
Een kwart van de piloten van Ryanair is gestationeerd in Groot-Brittannië Foto Phil Noble/Reuters

Luchtvaartmaatschappij Ryanair en de Britse pilotenvakbond British Airline Pilots Association (BALPA) zijn dinsdag tot een overeenkomst gekomen over een loonsverhoging van 20 procent voor de Britse piloten van Ryanair. Ook is vastgelegd dat BALPA erkend wordt als vakbond voor de Britse piloten die voor Ryanair vliegen. Een kwart van alle piloten van de Ierse luchtvaartmaatschappij is gevestigd in Groot-Brittannië.

Sinds de oprichting in 1985 tot december 2017 accepteerde Ryanair geen vakbonden als gesprekspartner en overlegde alleen met personeelsvertegenwoordigers. Maar om stakingen te voorkomen ging de Ierse budgetmaatschappij in december toch om tafel met vakbonden in zes Europese landen.

In de verklaring staat dat Ryanair erg verheugd is met de overeenkomst en hoopt snel tot overeenkomsten te komen met vakbonden in Italië, Spanje en Portugal, waar ook onderhandeld wordt. Niet in alle landen verlopen de onderhandelingen soepel, in Duitsland werd eind december nog gestaakt door de piloten nadat onderhandelingen spaak liepen.

Lees ook: Ryanair raakte in het najaar al in de problemen door vluchtannuleringen en piloten die zich uitspraken over arbeidsomstandigheden

In een verklaring noemt de secretaris-generaal van BALPA Brian Strutton de overeenkomst historisch. “Ik ben hoopvol dat dit het begin is van een sterke relatie tussen BALPA en Ryanair en ik dring er bij Ryanair op aan overeenkomsten te sluiten met vakbonden van piloten en cabinepersoneel.”

In het najaar moest Ryanair vijftig vluchten per dag annuleren door stakende piloten, extreem weer en roosterfouten. Zo’n 4.200 piloten zijn in dienst bij Ryanair, verspreid over 87 standplaatsen. Naar schatting de helft werkt als zelfstandige. In Nederland zijn ongeveer 40 piloten voor Ryanair gestationeerd. Vakbond VNV is nog niet geaccepteerd door Ryanair als vakbond voor deze piloten. “Wij hebben per brief bij Ryanair aangegeven dat wij deze piloten willen vertegenwoordigen, maar hebben daar nog geen reactie op gekregen”, zegt woordvoerder Joost van Doesburg.