Positieve jaarcijfers Philips, omzetstijging van 4 procent

De omzet over 2017 steeg naar 17,8 miljard euro. Het medisch technologiebedrijf maakte ruim 1 miljard euro winst.

Topman Frans van Houten (links) en Financiel directeur Abhijit Bhattacharya van Philips tijdens een aandeelhoudersvergadering. Foto Robin van Lonkhuijsen/ ANP

Philips heeft een goed jaar achter de rug. De omzet over 2017 viel 4 procent hoger uit op 17,8 miljard euro. In het afgelopen jaar steeg de winst met ruim 1 miljard euro, zo maakte het medisch technologiebedrijf op dinsdag bekend.

De winstmarge over 2017 lag op 12,1 procent, een verbetering van 1,1 procentpunt ten opzichte van 2016. In dat jaar lag de winst nog op 831 miljoen euro. Analisten hadden op meer gehoopt. Na de opening van de AEX-index daalde het aandeel Philips met meer dan 1,3 procent.

Leidend bedrijf in medische technologie

Vooral in het vierde kwartaal boekte het Nederlandse miljardenbedrijf goede cijfers. Het haalde 5 procent meer omzet en kwam uit op 5,3 miljard euro. De winst bij de doorlopende activiteiten steeg in de laatste maanden van vorig jaar tot 476 miljoen euro, tegenover 465 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2016.

Topman Frans van Houten sprak van een goed jaar voor het bedrijf.

“2017 was een goed jaar, omdat wij erin zijn geslaagd om Philips verder te transformeren in een leidend bedrijf in medische technologie en waarin wij al onze doelstelling hebben gehaald”.

Hij wees op de “sterke vrije kasstroom” van 1,2 miljard euro en de “gerichte acquisities” van Philips. De grootste overname was het Amerikaanse Spectranetics voor 1,9 miljard euro. Dit bedrijf is gespecialiseerd in slimme katheters voor vaatchirurgie en apparatuur om elektroden van bijvoorbeeld pacemakers te verwijderen. Daarnaast werden ook de it-bedrijven TomTec en Forcare overgenomen.

    • Huib de Zeeuw