Oostelijke Eilanden Amsterdam

Extra toezicht na schietpartij in buurthuis

De Oostelijke Eilanden krijgt extra toezicht. In deze Amsterdamse wijk kwam vrijdagavond een 17-jarige jongen om bij een schietpartij in een buurthuis. Nu komen er een mobiele politiepost, meer agenten, straatcoaches en handhavers, en op een aantal plekken extra cameratoezicht.

Dat heeft waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen afgesproken met de politie en het Openbaar Ministerie (OM).

De omgekomen Mohammed, stagiair in het buurthuis, was geen bekende van de politie. Het vermoeden is dat hij niet het beoogde doelwit was. Mogelijk hadden de daders het voorzien op de 19-jarige Gianni, die bij de schietpartij in zijn nek werd geraakt. Hij is geopereerd en ligt nog in een ziekenhuis, maar is buiten levensgevaar. Deze man is wel een bekende van de politie. Hij was in november ook al doelwit van een schietpartij.

Een 20-jarige vrouw raakte bij de schietpartij in nhet buurthuis gewond aan haar benen. Zij werkte achter de bar als stagiaire. De politie vermoedt dat zij per ongeluk is geraakt.

De politie heeft ruim dertig man op het rechercheonderzoek gezet. In de Dantestraat in Zuidoost, waar de uitgebrande vermoedelijke vluchtauto is gevonden, komt een passanten- en buurtonderzoek.

Verder gaat een ‘gemachtigde namens de burgemeester’ in de buurt aan de slag die zich intensief zal bezighouden met de veiligheid en sociale vraagstukken in de Oostelijke Eilanden. Volgens Van Aartsen is in de wijk onder meer sprake van handel in verdovende middelen, zei hij tegen de lokale zender AT5.

De driehoek van gemeente, politie en OM noemt de schietpartij „een nieuw dieptepunt in de reeks incidenten in de stad die wordt gekenmerkt door buitensporig vuurwapengeweld”, staat in een verklaring. (ANP)