Recensie

Onhollands ruige Veluwe

Natuurdocumentaire ‘Wild’ benadert dieren alsof ze mensen zijn. Maar fraaie beelden van de Veluwe maken veel goed.

Vos ‘Rekel’ jaagt op everzwijntjes in ‘Wild’.

Een van de jonge zwijntjes in de natuurdocumentaire Wild heet Dromer. Terwijl zijn broertjes en zusjes achter hun moeder aan rennen om zich in veiligheid te brengen als roofdier Vos jaagt, droomt hij weg. Zal Dromer dat fataal worden?

In de natuurfilm Wild spelen dieren als vos, edelhert en wild zwijn de hoofdrol. Hun territorium is de Veluwe, „het grootste aaneengesloten natuurgebied van West-Europa”, zoals de stem van André van Duin met iets te veel natuurchauvisme beweert.

Op de woeste Veluwe heersen de elementen. Regisseur Luc Enting legt de vier seizoenen vast in weergaloze beelden. De herten burlen en de mannetjes vechten met elkaar op leven en dood. Hier heersen de wetten van de natuur.

Wild is meer dan een reguliere natuurdocumentaire. Enting maakt van de hoofdpersonen net mensen, met gedachten en gevoelens. Dan heet het dat een knorrig wild zwijn „met zijn verkeerde been uit bed is gestapt”. Dat is het zwakste element. Sterker zijn de beelden die de Veluwe laten zien als een ruig on-Hollands natuurlandschap.

    • Kester Freriks