Nederlander krijgt 20 jaar cel in België voor doodslag

Het slachtoffer werd eind januari 2014 met veertien messteken om het leven gebracht. Zijn bankpas en auto werden gestolen.

iStock

In het Belgische Kortrijk is de Nederlander Andreas W. (44) dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor de doodslag op de Belg Stefaan Bekaert. Dat meldt ANP. De ex-partner van W., Adriana K., werd vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had respectievelijk dertig en twintig jaar cel geëist voor roofmoord, maar daarvoor is volgens de rechtbank in Kortrijk onvoldoende bewijs.

Het voormalige koppel werd verdacht van een roofmoord op 29 januari 2014 in de woning van Bekaert in Menen. Het slachtoffer, de 41-jarige Bekaert, werd in februari 2014 met veertien messteken dood gevonden in zijn woning in het Vlaamse Menen. Hij lag daar al ruim drie weken in een zeil gewikkeld. “Het slachtoffer werd op een beestachtige manier vermoord”, aldus aanklager Tom Janssens tijdens een eerdere zitting, aldus Het Nieuwsblad.

Het Nederlandse koppel ging er met zijn wagen en bankkaart vandoor. Het stel en hun 15-jarige zoon waren Bekaert in de spirituele gemeenschap Hare Krishna in Durbuy tegen het lijf gelopen. Ze waren op reis vanuit Nederland en hadden geen dak boven het hoofd. Bekaert bood hen aan naar Menen te komen.

Aanranding

De Arnhemmers beweren dat Bekaert hun zoon onder bedreiging van een mes wilde aanranden. Daarop ontstond volgens W. een schermutseling, waarbij hij een keer stak en Bekaert ook zichzelf een steek toediende. Het tweetal zou daarna zijn gevlucht.

Volgens aanklager Janssens heeft zich een heel ander verhaal afgespeeld.

“Stefaan heeft hen uit goedheid onderdak aangeboden. Zij hebben hem bestolen en geprofiteerd van zijn gastvrijheid. Op een bepaald moment, eind januari, heeft Bekaert gezegd dat het zo niet verder ging en dat ze weg moesten. Ze hadden geen woning, geld of vervoer. Er is een discussie ontstaan en toen hebben ze hem samen afgemaakt als een beest.”

Ook hun zoon zou daarbij geholpen hebben. Hij hielp het lichaam verbergen. Dat vertelde hij aan een vriend, die het op zijn beurt aan zijn moeder toevertrouwde. De gestolen bankpas was in Nederland gebruikt, op camerabeelden was W. al pinnend te zien, en bovendien werd DNA van de Nederlander gevonden op de broek van het slachtoffer.

De twee werden aangehouden in Nederland en uitgeleverd aan België, maar hebben steeds ontkend de man te hebben gedood. W.’s toenmalige partner was op de dag van de misdaad wel in de woning van het slachtoffer, maar volgens de rechters is er geen bewijs dat ze erbij betrokken was.

    • Bas Tooms