Media

GeenStijl en TPO staan niet meer op de EU-lijst met nepnieuws

Het bureau dat voor de Europese Unie nepnieuws opspoort, beschouwt twee artikelen die werden gepubliceerd bij GeenStijl en The Post Online niet meer als desinformatie. De organisatie heeft de artikelen maandag verwijderd van een digitale lijst met nepnieuws. De website ‘EU vs Disinfo’ is een project van de East Stratcom Task Force, die zich richt op het „voorspellen, adresseren en weerleggen van pro-Kremlin desinformatie”. De groep controleert berichtgeving op leugens over de EU. Vorige week plaatste de dienst stukken van GeenStijl en TPO op de lijst met nepnieuws, wat tot veel kritiek leidde. Volgens de EU-website zouden de stukken op beide sites leugens bevatten over Oekraïne. Dat klopte niet. Tegen de NOS zegt een EU-woordvoerder nu dat er een fout is gemaakt. (NRC)