Kabinet openbaart tapstatistieken AIVD en MIVD

Het besluit volgt op een uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde dat het kabinet onvoldoende duidelijk had gemaakt waarom de cijfers staatsgeheim zijn.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken (D66). Foto Bart Maat/ ANP T

De tapstatistieken van de AIVD en de MIVD worden voortaan gepubliceerd in de jaarverslagen. Het gaat om het aantal taps van de inlichtingendiensten per jaar. Dat schrijven de ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) en Ank Bijleveld (Defensie, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

De beslissing volgt op een uitspraak van de Raad van State. Die bepaalde in december dat het kabinet onvoldoende had gemotiveerd waarom taps over de jaren 2002 tot en met 2013 geheim zou moeten blijven. Privacyorganisatie Bits of Freedom had een rechtszaak aangespannen voor het vrijgeven van de tapstatistieken.

‘Zo transparant mogelijk’

CTIVD, de toezichthouder op de inlichtingendiensten, oordeelde al eerder dat de cijfers geen staatsgeheim zijn. Door publicatie van de tapstatistieken is niet te achterhalen naar wie of wat de de inlichtingendiensten onderzoek doen, aldus het CTIVD. In omringende landen zijn cijfers over het aantal taps al openbaar.

In een reactie stelt minister Ollongren dat ze het belangrijk vindt om transparant en open te zijn.

“Dat kan niet altijd. De nationale veiligheid en operaties willen we uiteraard niet in gevaar brengen. Maar de leidraad moet absoluut zijn: zo transparant mogelijk.”

In maart worden de tapstatistieken van de afgelopen jaren gepubliceerd op de website van de AIVD en het ministerie van Defensie.

Bits of Freedom is verheugd met de beslissing. “Daar hebben we dan ook jarenlang voor moeten knokken.”

“We complimenteren de beide ministers bovendien met het besluit om de cijfers vanaf nu elk jaar openbaar te maken. Dat scheelt ons (én de minister) weer de nodige procedures.”

    • Huib de Zeeuw