Deelfietsbedrijven gaan samenwerken: één account voor tien soorten fietsen

Tien aanbieders van deel- en huurfietsen in Nederland gaan samenwerken. Ze willen het gebruik van deelfietsen makkelijker maken, vooral voor mensen die fietsen van verschillende bedrijven willen gebruiken. Klanten moeten nu voor elke aanbieder een aparte app installeren en apart borg betalen. Door de samenwerking hoeft dat niet meer. De initiatiefnemers hopen dat meer bedrijven zich zullen aansluiten.

Dit werd maandagavond bekendgemaakt tijdens een debat over deelfietsen in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Per 1 mei moeten de fietsen van de deelnemende bedrijven zichtbaar zijn voor elkaar. Uiterlijk per 1 maart 2019 kunnen consumenten met één account bij alle aanbieders fietsen gebruiken en betalen. Tour de Force, een organisatie die het fietsbeleid van Rijk, provincies en gemeenten coördineert, heeft de bedrijven bijeengebracht.

Het samenwerkingsverband bestaat uit grote buitenlandse bedrijven zoals Mobike uit China (actief in Rotterdam) en Donkey Republic uit Denemarken (tot voor kort actief in Amsterdam), maar ook uit kleine lokale aanbieders zoals Cykl uit Wageningen en Haagsche stadsfiets. In Amsterdam doen Flickbike, Hello-bike (Zuidas) en Urbee (elektrische fietsen) mee.

Een overdaad aan deelfietsen leidde in Amsterdam vorig jaar tot veel weerstand en een verbod in oktober. De bedrijven hopen op een herkansing door nieuwe regels. De gemeente Amsterdam wil maximaal drie bedrijven een vergunning geven voor 9.000 fietsen totaal.

    • Mark Duursma