Archeologie

Kinderlijkje van 6.000 jaar oud opgegraven in Nieuwegein

In Nieuwegein is een zesduizend jaar oud babylijkje gevonden tijdens een opgraving. Het kind was minder dan een half jaar oud toen het stierf en werd millennia lang geconserveerd door twee meter klei en veen. Het archeologiebureau Raap, dat de opgraving leidde, spreekt van een „fascinerende en ontroerende vondst”. Lichamen van jonge kinderen vergaan sneller, omdat de botten grotendeels uit kraakbeen bestaan. Het lichaampje werd gevonden in het graf van een vrouw, die de baby in haar arm hield. DNA-onderzoek moet uitwijzen of de vrouw de moeder is. Het geslacht van de baby is nog onbekend. In 2017 werden onder een bedrijvenpark in Nieuwegein resten van de Swifterbantcultuur ontdekt, de eerste cultuur die in Nederland leefde. Sindsdien zijn er meer dan 130 duizend vondsten gedaan. (NRC)