Antidopingbureau

WADA onderzoekt flesjes die gebruikt worden voor dopingcontrole na zorgen betrouwbaarheid

De flesjes die sinds een paar maanden bij dopingcontroles worden gebruikt om urine- en bloedmonsters op te slaan en te onderzoeken, blijken niet betrouwbaar. Het mondiale antidopingbureau WADA heeft een onderzoek ingesteld naar de flesjes van een Zwitserse producent. Het WADA werd onlangs door het dopinglaboratorium van Keulen gewaarschuwd. Volgens de Duitse laboranten kunnen de verzegelde flesjes met de hand geopend worden zodra ze ingevroren zijn. Op aandringen van het WADA heeft de fabrikant uit Genève dat de afgelopen dagen uitgebreid getest, maar daar kwamen geen problemen uit voort. Het antidopingbureau gaat samen met de fabrikant en het lab in Keulen alle protocollen nog eens nalopen. „We snappen dat deze situatie voor vragen en zorgen zorgt”, stelt WADA. „Indien nodig zullen we passende maatregelen nemen om de integriteit van dopingcontroles te waarborgen.” Tijdens de Winterspelen van Sotsji 2014 slaagden de Russen erin om ongemerkt vervuilde dopingmonsters van hun sporters te verwisselen voor ‘schone’. Met de nieuwe flesjes zou dit niet meer kunnen gebeuren. (ANP)