170 ondernemers opgelicht in grote zwendelzaak

De criminelen deden zich voor als medewerkers van de Belastingdienst en maakten zo meer dan 2,2 miljoen euro buit.

Foto Ginopress/ANP

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingendienst (FIOD) heeft dinsdag, in samenwerking met de politie, zes mannen tussen de 20 en 39 jaar aangehouden. Zij worden ervan verdacht zeker 170 middenstanders te hebben opgelicht. Er werden invallen gedaan in vijf woningen in Arnhem. De criminelen deden zich voor als medewerkers van de Belastingdienst en maakten zo meer dan 2,2 miljoen euro buit.

De bende probeerde ondernemers met een babbeltruc op te lichten. De criminelen belden ondernemers met de mededeling dat er belastingschulden en boetes openstonden. De slachtoffers moesten direct duizenden euro’s overmaken, anders werd zogenaamd beslag gelegd op hun tegoeden. Volgens de FIOD kan de Belastingdienst bellen voor een openstaande belastingschuld, maar vraagt nooit direct geld over te maken. Toch maakten veel middenstanders het geld over.

Bij invallen is beslag gelegd op administratie, contant geld in coupures van 500 euro en een luxewagen. Ook werden er bankpassen en pincodes van zogenoemde geldezels aangetroffen.

Meer dan 230 geldezels

Geldezels stellen hun rekening beschikbaar aan criminelen die geld onrechtmatig hebben verkregen, bijvoorbeeld door phishing. Daardoor kunnen criminelen geld witwassen. Volgens de FIOD zijn in deze zaak meer dan 230 geldezels betrokken.

De geldezels zijn soms bedreigd met een vuurwapen om hun rekening beschikbaar te stellen. Als dat was gebeurd, haalden handlangers het geld meteen van de rekening van de geldezels.

De komende dagen worden nog eens dertig direct betrokken geldezels aangehouden, ruim tweehonderd andere in het onderzoek betrokken geldezels krijgen een “niet vrijblijvende uitnodiging” zich te melden.

    • Bas Tooms