Wijkcentrum Oostelijke Eilanden

Onrust in Amsterdamse buurt na schietpartij door ‘stelletje gekken’

Buurtbewoners zijn het geweld op de Oostelijke Eilanden in het centrum van Amsterdam zat. Ze willen dat de gemeente meer doet om jongeren van vooral Marokkaanse afkomst te behoeden voor de criminaliteit.

Dat bleek bij een protestactie van afgelopen zaterdag waar zo’n honderd tot tweehonderd mensen bijeenkwamen, aldus medeorganisator Wim Pelt. Hij vertelde dat het een „uiting van woede” was. Een aantal mensen nam het woord , onder wie Pelt zelf. „Ik heb daar gezegd dat we geen wraak willen, dat is op dit moment het allerbelangrijkste.”

Vrijdagavond kwam bij een wilde schietpartij een 17-jarige jongen om het leven in het wijkcentrum op Wittenburg, een van de Oostelijke Eilanden. Hij was als stagiair aan het werk en is geen bekende van de politie. Waarom hij werd neergeschoten, is voor de politie „geheel onduidelijk.” Datzelfde geldt voor een 20-jarige vrouw, die gewond raakte aan haar benen. Zij liep eveneens stage en beiden waren aan het werk achter de bar.

Veel kinderen waren getuige van de schietpartij. Uit onderzoek van de politie bleek dat de daders een naam of namen hebben geroepen naar wie ze op zoek waren. Mogelijk ging het om de 19-jarige Gianni L.; die raakte bij de schietpartij gewond.

L. is een bekende van de politie en raakte bij een eerdere schietpartij in dezelfde buurt op 23 november 2017 ook gewond. Een 19-jarige man van Marokkaanse afkomst kwam toen om het leven. De politie onderzoekt of er een verband is tussen beide schietpartijen en roept getuigen op om informatie te geven over L. „Waar was hij mee bezig, met wie ging hij om?”, vraagt de Amsterdamse politie in een persbericht.

Op de Oostelijke Eilanden wonen veel jongeren van vooral Marokkaanse afkomst die actief zijn in de zware criminaliteit. Zij behoren tot de zogenoemde mocromaffia. De daders van de schietpartij zijn nog voortvluchtig. Zij hebben waarschijnlijk een auto gebruikt die vrijdagavond uitgebrand in Amsterdam-West werd gevonden. Het voertuig is voor sporenonderzoek meegenomen.

In een emotionele oproep op Facebook schreef Hassane Ouled Ali dat hij zijn „lieve kleine onschuldige neefje kwijt [is] die helaas in de vuurline stond van het stelletje gekken”. Hij vroeg zich af waarom het doelwit van de aanslag kon rondlopen in het buurtcentrum.

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) begrijpt „de onrust en angst die zijn veroorzaakt door deze meedogenloze schietpartij, zeker omdat er zo veel kinderen aanwezig waren in het jongerencentrum”, zo liet hij zaterdag weten in een verklaring. Op maandag vergadert hij met politie en justitie over de schietpartij en de nasleep daarvan.