Sisi krijgt op valreep tegenstander bij presidentsverkiezingen

Politici die zich eerder meldden voor de verkiezingen in Egypte, hebben zich teruggetrokken of zijn gearresteerd.

De huidige president van Egypte, Abdel-Fattah el-Sissi.
De huidige president van Egypte, Abdel-Fattah el-Sissi. Foto Ivan Sekretarev/AP

Zittend president Abdel-Fattah El-Sisi krijgt toch een tegenstander in de aankomende presidentsverkiezingen in Egypte. Volgens persbureau Reuters heeft Mousa Mostafa Mousa zich gemeld als kandidaat.

Mousa diende zijn kandidatuur maandag een uur voor de deadline in bij de verkiezingscommissie. Hij is leider van de Egyptische centrumpartij El-Ghad, die een seculiere agenda heeft. Om zich kandidaat te stellen had hij de goedkeuring nodig van ten minste twintig parlementariërs.

Tegenover lokale media liet Mousa Mostafa Mousa weten dat hij zich niet “in de extra speeltijd” aandient als kandidaat. “De partij is al tien dagen bezig met deelname aan de presidentsverkiezingen. We praten al dagen in stilte met parlementariërs over hun goedkeuring.”

Voor Mousa’s kandidatuur, was zijn partij een medestander van president Sisi.

De politici die zich als concurrent van president Sisi opwierpen voor de verkiezingen, vielen op raadselachtige wijze af.

Sisi gaat voor nieuwe termijn

Egyptenaren gaan in maart van dit jaar naar de stembus. Het leek er aanvankelijk op dat de huidige president als enige op de kieslijst zou staan.

Zondag riepen oppositieleiders nog op tot een boycot van de verkiezingen. Volgens hen had een “repressieve sfeer” ertoe geleid dat prominenten die in de afgelopen maanden hun kandidatuur aankondigden, daarvan uiteindelijk afzagen. Andere oppositiepolitici werden gearresteerd.

Sisi is sinds 2014 president van Egypte. Hij werd destijds gekozen met 96 procent van de stemmen. Hoewel zijn populariteit, mede door de zwakke economie, wat is afgenomen, is de verwachting dat hij zijn termijn weet te verlengen.

    • Lisa Dupuy