Ruim 300 arrestaties in Turkije wegens kritiek op offensief

Journalisten, politici en activisten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het verspreiden van “terroristische propaganda”.

Een Turkse soldaat in Afrin, waar operatie 'Olijftak' onvermoeid verder gaat.
Een Turkse soldaat in Afrin, waar operatie 'Olijftak' onvermoeid verder gaat. Foto AP

In Turkije zijn meer dan driehonderd mensen opgepakt die via sociale media kritiek hebben geuit op het Turkse offensief in Noord-Syrië. Dat schrijft Reuters op basis van het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Eerder deze maand viel Turkije de Koerdische enclave Afrin binnen. Volgens het Turkse ministerie zijn in totaal 311 critici opgepakt voor het “verspreiden van terroristische propaganda” de afgelopen tien dagen. Het gaat onder anderen om politici, journalisten en activisten.

Kort na het begin van het offensief waarschuwde de Turkse president Erdogan de bevolking om niet te protesteren tegen de militaire operatie ‘Olijftak’. Veiligheidsdiensten zouden demonstranten “op de hielen” zitten.

Ultiem cynisme: Amerika, dat de Syrische Koerden nodig had tegen IS, roept Turkije nu slechts op tot “terughoudendheid”, schrijft Carolien Roelants: De olijftak-jihad en de nieuwe fase in de Syrische oorlog

Het offensief wordt overwegend door overheidsgezinde media en politici in Turkije gesteund. Ankara beschouwt de Koerdische militie YPG in Afrin als een verlengstuk van de PKK, de Koerdische terreurbeweging die al tientallen jaren strijdt voor een onafhankelijke Koerdische staat in het zuidoosten van Turkije. De YPG was een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat.

Erdogan versus critici

De Turkse medische beroepsorganisatie TTB veroordeelde vorige week de militaire actie met de oproep “Geen oorlog, vrede nu”. Erdogan betichtte de TTB vervolgens van verraad. “Geloof mij maar, het zijn helemaal geen intellectuelen. Het zijn slaven van het imperialisme”, zei de president zondag tegen partijgenoten volgens Reuters. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels laten weten dat de organisatie wordt onderzocht.

Lees het interview met de Turkse journalist Can Dündar: ‘Als je Erdogan uitdaagt, is het nergens veilig

Als reactie op de mislukte coup in Turkije in 2016 zijn al meer dan 50.000 mensen opgepakt en 150.000 mensen ontslagen. Volgens Erdogan zijn de zuiveringen nodig om het land te beschermen tegen gevaarlijke groeperingen. Critici zeggen dat de president de coup heeft misbruikt om zich te ontdoen van zijn politieke tegenstanders.