Opnieuw aanval in Kabul, vijftien doden

Afgelopen weekend kwamen bij een bloedige aanslag in het centrum van de Afghaanse hoofdstad meer dan honderd mensen om het leven.

Militairen bij de Maarschalk-Fahim academie maandag.
Militairen bij de Maarschalk-Fahim academie maandag. Foto Mohammed Ismail/Reuters

Bij een aanval in de Afghaanse hoofdstad Kabul maandag zijn zeker elf militairen en vier militanten om het leven gekomen. Volgens het Afghaanse ministerie van Defensie raakten minstens vijftien militairen gewond, schrijft Reuters.

Een militant blies zichzelf maandag vroeg in de ochtend op bij een buitenpost die verantwoordelijk is voor de beveiliging van de Maarschalk Fahim-academie, in een westelijke buitenwijk van de stad. Vervolgens openden anderen gewapend met automatische wapens en raketwerpers het vuur.

De aanval is twee dagen na de bloedigste aanslag in Kabul van het afgelopen halfjaar. Een militant in een ambulance blies zichzelf op in het centrum van de hoofdstad. Daarbij kwamen meer dan honderd mensen om het leven.

IS eist aanslag op

Minstens vijf militanten waren bij de aanval betrokken. Twee werden gedood, twee bliezen zichzelf op en een kon gearresteerd worden. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de aanval opgeëist via zijn persagentschap Amaq, schrijft Reuters. Daarin zegt de groepering dat de aanval gericht was op de militaire school. De Maarschalk Fahim-academie was in oktober nog het doelwit van een zelfmoordaanslag. Daarbij kwamen vijftien militairen om het leven.

Een getuige in de buurt zegt tegen AP dat hij tijdens de aanval meerdere explosies en een vuurgevecht hoorde. De wegen naar de militaire academie zijn afgesloten door politie. Alleen ambulances zijn toegelaten in het gebied om de gewonden af te voeren naar ziekenhuizen.

Reeks aanslagen

Het geweld maandagochtend volgt na een reeks aanslagen en aanvallen in de Afghaanse hoofdstad de afgelopen maanden. De Talibaan heeft zowel de bomaanslag met een ziekenauto afgelopen weekend als een aanval op het Intercontinental Hotel een week eerder opgeëist. Bij die laatste actie kwamen meer dan twintig mensen om het leven, onder wie veel buitenlanders.

Lees over de aanslag afgelopen zaterdag: Zware aanslagen Afghanistan volgen elkaar steeds sneller op

Een andere aanval opgeëist door IS op de Britse hulporganisatie Save the Children in Jalalabad vorige week eiste meerdere levens. De terreurgroep zegt ook verantwoordelijk te zijn voor een aanslag in Kabul eind december waarbij meer dan twintig doden vielen.

    • Christiaan Paauwe