Recensie

Langstlopende nederlandse strip

Striptekenaar Jan Steeman van ‘Noortje’ in Tina overleden

Een Noortje-album
Een Noortje-album

Striptekenaar Jan Steeman is vorige week woensdag op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Heiloo overleden. Dat meldt Het Stripschap. Steeman is vooral bekend als tekenaar van de strip over het stuntelende meisje Noortje, die hij van 1975 tot 2016 tekende voor het meisjesblad Tina. Zijn zoon Lucas zet de strip met scenarist Patty Klein voort. Noortje is de langstlopende stripreeks in Nederland. Steeman tekende ondermeer voor de Toonder Studio’s en Disney (Wolfje) en maakte voor bladen Pep, Sjors en Eppo de voetbalstrip Roel Dijkstra, de science fictionstrip Arad en Maya en Sjors en Sjimmie. Hij was medeoprichter van het satirische blad De Vrije Balloen (1975-1984). Jan Steeman kreeg in 2005 de Stripschapsprijs voor zijn hele oeuvre. (NRC)