Jodenvervolging

Premier Rutte en burgemeester Amsterdam herdenken Holocaust

In Amsterdam is zondag de Holocaust herdacht, de Jodenvervolging door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. Onder anderen premier Mark Rutte en waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen waren aanwezig. In zijn toespraak zei Rutte dat „niet herdenken geen optie” is. „En daarom komen wij ieder jaar samen. Als eerbetoon aan Joden, Roma en Sinti die werden vermoord om wie zij waren.” De premier memoreerde dat van de 140.000 Joden in Nederland er 102.000 de oorlog niet hebben overleefd. „Het hedendaags antisemitisme maakt mensen nog altijd angstig en voorzichtig”, aldus de premier. Van Aartsen ging vooral in op het lot van de 18.000 Nederlandse Joodse kinderen die omkwamen. De herdenking wordt jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Auschwitz Comité. (ANP)

    • Egbert Kalse