Hammy de Beukelaer deed de stunts voor Floris

Hammy de Beukelaer (1930-2018)

Hij was zelf de eerste stuntman en haalde extra hulp uit zijn eigen café. De tv-serie ‘Floris’ was de doorbraak voor zijn bedrijf.

Hammy de Beukelaer Foto Beeld & Geluid

Blauwe plekken, kneuzingen, een arm uit de kom en een ontzette kaak behoorden voor Hammy de Beukelaer tot de alledaagse perikelen van zijn vak. Maar overmoed was hem vreemd. „Een eerste vereiste is zorgvuldigheid en dan natuurlijk trainen, trainen, trainen”, zei hij.

Vrijdag is Hammy de Beukelaer overleden, 87 jaar oud, nadat hij met een longontsteking in een Amsterdams ziekenhuis was opgenomen. De Beukelaer was de eerste beroepsstuntman in de Nederlandse film- en tv-productie en richtte een bedrijf op dat nog steeds het overgrote deel van het Nederlandse stuntwerk verzorgt.

Hammy (voluit Harmen) de Beukelaer was café-eigenaar en meldde zich in 1959 als figurant aan bij de Amerikaanse filmploeg die in Nederland de oorlogsfilm The last Blitzkrieg kwam maken. Hij wilde zoiets wel eens meemaken. Het gevolg was dat hij werd gekozen tot dubbelganger van hoofdrolspeler Van Johnson. Op verzoek van de regisseur reed hij in een jeep door een brandend huis en sprong, ingepakt in autobanden, door een ruit.

Hoewel de Nederlandse filmproductie toen nog op een laag pitje stond, besloot De Beukelaer zich op het stuntvak te werpen. Een van zijn eerste films was Het gangstermeisje (1966) van Frans Weisz. Ook de televisie engageerde hem geregeld. Uit zijn café-clientèle rekruteerde hij zijn stuntteam, dat zich bekwaamde in boksen, judo, karate en worstelen.

Zijn doorbraak maakte De Beukelaer in 1969 in de tv-serie Floris, waarin hij samen met zijn team kasteelmuren bestormde, van kantelen in slotgrachten sprong en aan kroonluchters zwierde. Ook hing hij als soldaat aan een draaiende molenwiek.

De Beukelaer werd de vaste stuntleverancier in vele tientallen series en films, van Baantjer tot Zwartboek en van Spijkerhoek tot Moordwijven.

In 1994 droeg hij zijn stuntteam over aan zijn zoon Willem. In 2008 ontving het bedrijf een Gouden Kalf.

    • Henk van Gelder